Altı Bin Zeytini Kesilen Köylüler Yenilerini Dikiyor

Manisa'nın Soma ilçesinde yapılacak 3. termik santral için 6 bine yakın zeytin ağacı kesilmesi köylüleri ayağa kaldırdı.

Altı Bin Zeytini Kesilen Köylüler Yenilerini Dikiyor
Yırca köylüleri, bugün zeytin dikim şenliği gerçekleştirdi. Yırca köylüleri artık santrallerden yıldıklarını ne olursa olsun buraya santral yaptırmayacaklarını ifade ederek yaklaşık bine yakın zeytin fidanını toprakla buluşturdu.
Ziraat Mühendisleri Odası'nın destek verdiği Yırca köyündeki zeytin dikim şenliğinde köylülerde bir taraftan kaybettikleri 6 bin zeytin ağacının üzüntüsü diğer taraftan da Danıştay tarafından alınan Yürütmeyi Durdurma Kararı ile topraklarına kavuşmanın sevincini yaşadı.

"ONLAR KESTİ ALTI BİN BİZ DİKECEĞİZ 16 BİN"
Köy sakini Hamide Akın, termik santral için 6 bin zeytin ağacı kesildiğini belirterek "Onlar altı bin kesti biz dikeceğiz 16 bin zeytin ağacı. Biz göremezsek torunlarımız görür. Başka ne diyeyim" diye konuştu.

"ASLA YILMAYACAĞIZ"
Köylülerden İsmail Saygılı ise, zeytinlerin usulsüz bir şekilde kesildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz de kestirmemek için çok mücadele verdik. Bizim sayımız az onlarınki fazla olduğu için bizi darp ettiler. Son gün şirket son kozunu oynadı bütün zeytinlerimizi devirdi gitti. Ama biz asla yılmayacağız. Bu zeytinleri tekrar dikiyoruz. Çevreden gelen bütün arkadaşlarımız, misafirlerimiz sağolsun bize yardımcı oldu onların sayesinde tekrar tarlalarımıza kavuştuk."

"PARA DA İSTEMİYORUZ SANTRAL DE BİZ ZEYTİNLİKLERİ İSTİYORUZ"
Zeytinliklerinin kesilmesine çok üzüldüklerini ve burada bir cinayet yaşandığını kaydeden köy sakini Emine Saygılı ise, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeniden diktiğimiz zeytinler en az 5-10 yıl zeytin vermeyecek. Çok zor durumdayız. Bunu herkes duysun. Ama zeytinlerimize tekrar kavuştuk. Yeniden yılmadan usanmadan bıkmadan yetiştireceğiz. Nasıl eskiden annelerimiz dedelerimiz savaşta at arabası, öküz arabası ile mermi taşıdıysa biz de aynı şekilde zeytinleri yetiştireceğiz. Çünkü köylü kadını usanmaz, bıkmaz. Durmadan mücadele eder. Bizde tekrar mücadele edeceğiz. Zeytinlerimizi yetiştireceğiz. Buranın santral olmasına izin vermeyeceğiz. Mevcut iki santral nedeniyle zeytinlerimiz büyük zarar gördü. 3'sü kurulmak istenince de zeytinlerimizi kaybettik. Ne olursa olsun buraya 3. santrali yaptırmayacağız. Artık betonlaşmaya yeter diyoruz, birilerinin de son demesi gerekiyor. Zamanında bir avuç toprak uğruna nasıl savaşlar yaşanmış. Para pul istemiyoruz. Santral de istemiyoruz."

"KÖYLÜMÜZE DESTEK İÇİN BURADAYIZ"
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör ise konuşmasında şunları söyledi: "Bu şirkete burada ağaçları katlederek kömürlü 3. bir termik santralin yapılması konusunda izin verildi.

Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak çevreye ve doğaya duyarlı bir örgüt olarak her zaman karşısında olduğumuzu ifade ettik. Onun için de Yırca halkının yanına gelerek bu kesilen ağaçların yerine yeniden daha planlı programlı dikileceğini köylülerle birlikte daha fazlasını dikeceğimizi göstermek ve onlara destek vermek için buraya geldik. Bugün burada temsili olarak bine yakın fidan dikilecek. Ama bu sayı çok daha fazla miktarlarda olacak."
Manisa'nın Soma ilçesinde 7 Kasım tarihinde termik santrali yapacak firmanın güvenlik güçleriyle Yırca köylüleri arasında arbede yaşanmış ve hemen ardından 1 saat içerisinde 6 bine yakın zeytin ağacı kesilmişti. Yaklaşık 12 saat sonra da Bakanlar Kurulu Kararı ile alınan 'Acele Kamulaştırma Kararının' iptali için köylünün istediği Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.
Kaynak: İHA