Hatay'da Tarihi Eser Operasyonları

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda 2014 yılı içerisinde yapılan kontrollerde tarihi eser olduğu tespit edilen Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait sikke ile tarihi eser değeri şüphesi olan kitap ele geçirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, yıl içinde yaptıkları çalışmalar sonucu sınırdan geçirilmek istenen çok sayıda tarihi esere el koydu.
Ekipler, 2014 yılının farklı zaman diliminde, Suriye tarafından gelerek Türkiye'ye giriş yapmak isteyen davranışlarından şüpheli gördükleri yabancı uyruklu iki şahsın üzerinde ve bavulların da yaptığı aramalar sonucu çeşitli dönemlerde ait olduğu düşünülen tarihi eser tespit etti.
Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, sınır kapısında yaptıkları rutin kontroller sonucu durumlarından şüphelendikleri iki kişinin üzerinde ve bavullarında detaylı aramalar yaptı.
Her iki olayda yapılan aramalarda, şahısların üzerinde ve bavullarına gizlenmiş Roma dönemine ait 6 bronz, Bizans Dönemine ait 3 bronz ve İslami döneme ait 3 bakır ve 19 sayfadan oluşan tarihi eser değeri şüphesi olan üzerinde haç motifleri Hz.İsa ve Hz.Meryem tasvirleri bulunan 1 kitap ile 17 sayfadan oluşan sayfalarında haç ve figürler bulunan 1 tarihi eser değeri şüphesi olan kitap ele geçirildiği öğrenildi.
Tarihi eser kaçakçılığı ile ilgili Cilvegözü Sınır Kapısı'nda kontrollerin aralıksız devam edeceği belirtildi.


Kaynak: AA