Lens kullanımına dikkat!

Op. Dr. Ali Murat Hacımustafaoğlu, lens kullanırken dikkat edilmesi gereken gerekenleri açıkladı.

Lens kullanımına dikkat!
Kontakt lens, kısaca gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilmiş bir metaryeldir. Kontakt lensler aynı zamanda kornea ön yüzeyini tamamen saran ve korneanın bir kısmını düzelten bir tür metaryeldir. Kontakt lensler, daha çok optik amaçlı kullanılmakla birlikte kozmetik ve tedavi amaçlı da kullanılıyor.

Op. Dr. Ali Murat Hacımustafaoğlu, lens kullanırken dikkat edilmesi gereken gerekenleri açıkladı.

Hem tedavi hem de estetik amaçlı

Lensler, görmeyi artırmayı amaçlayan tedavi amaçlı ve kozmetik amaçlı; renkli lensler olarak sınıflandırılıyor. Kontakt lens, gözlük kullanmak istemeyen kişilere yardımcı olabildiği gibi şahsın refraksiyon kusurunu düzeltmede de gözlük dışında farklı bir alternatif tedavi olarak kullanılıyor.

Bilinçsiz Kullanmayın

Lensler; günlük, aylık ve uzun süreli lensler olarak guruplara ayrılıyor. Son zamanlarda çok sık kullanılan sabah takılıp, akşam çıkarılan "kullan at lensler" (daily lenses), günlük lens olarak adlandırılıyor. Aylık lensler, yine sabah takılıp, akşam çıkarılan ve bir ayın sonunda değiştirilmesi gereken lenslerdir. Bütün bir ay boyunca hiç çıkarılmadan kullanılan lensler de vardır; fakat bu lensler bütün bir ay gözde kaldığında ne yazık ki göze zarar verebiliyor. Bunlara "night and day" yani gece-gündüz lensleri adı veriliyor. Bir de tedavi edici lensler vardır. Örneğin, keratakonus hastalığında tedavi edici kontakt lens kullanılıyor.

İnternetten alınan lenslere dikkat!


Sık sık belirtildiği halde ne yazıık ki doktor kontrolü olmaksızın lens satın alanlar olabiliyor. Bir optikten kontakt lens almanın yanı sıra internet yoluyla hiç tanınmayan bir siteden, ne tür bir lens olduğu bilinmeden sipariş veriliyor ve o lensler kullanılıyor. Bu çok büyük bir yanlış çünkü lens kullanılmadan önce bireylerin mutlaka bir göz doktoruna gitmesi öneriliyor.

Göze en uygun kontakt lens hasta ve doktor arasındaki birebir görüşmeden ve muayeneden sonra karar veriliyor. Doktor, lenslerle ilgili değerlendirme sonunda gözün hangi kontakt lense uygun olduğunu belirliyor. Aynı zamanda hastaya nasıl bir kontakt lens takılacağına karar veriyor çünkü kontakt lensler içinde sudan ve gazdan geçirgen zengin silikon, hidrojen vb. metaryali farklı lensler var. Ayrıca çapı ve dikliği farklı birçok lens bulunuyor. Bunların hiçbirini hasta bilmediği gibi, internet üzerinden lens ticareti yapanlar da bilmiyor ve böylece çok farklı yapıdaki lensler sipariş edilebiliyor. Bilinmeyen lenslerin kullanımı ise gözde ciddi enfeksiyonlarn yanı sıra körlüğe kadar varan problemlere yol açıyor.

Markalı dahi olsa internetten alınan lenslerin orijinal olup olmadığını anlayamıyoruz. Bu lensler gözde telafisi mümkün olmayan sorunlara yol açabiliyor. Bu durumda internet alışverişi, oluşabilecek tüm bu zararlara karşın hiçbir yaptırımda bulunamamamıza neden oluyor.

Sorun yaşamamak için önce doktora gidin


Lenslere bağlı bazı ciddi göz problemleri olabiliyor. Yalnızca göz enfeksiyonları değil aynı zamanda göz kapağı sorunları da meydana gelebiliyor. Göz bebeği yani kornea duyarsızlaşıyor; bu durumda göze batan herhangi bir cisim hissedilmemeye başlanıyor. Gözdeki mikrop veya yabancı cisim gözde yara yapabiliyor ya da gözün iltihaplanmasına yol açabiliyor.

Uzun süre kullanılan kontakt lensler, göz kuruluğu problemini de beraberinde getiriyor. Bunu önlemek için mutlaka doktor tarafından verilen suni gözyaşlarını kullanmak gerekiyor. Aynı zamanda uzun süre kullanılan lensler göz bebeğinin de değişmesine yol açıyor; bu açıdan da doktor kontrolünü ihmal etmemek gerekiyor.