Katar ve Kuzey Kore'nin köle anlaşması

2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'ın "modern kölelik' için Kuzey Kore'yle anlaştığı ortaya çıktı. Katar'a çalışmaya gönderilen işçilerin maaşları doğrudan Kuzey Kore devletine ödeniyor.

Katar ve Kuzey Kore'nin köle anlaşması
İngiliz The Guardian gazetesinin haberinde, 2022 Dünya Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapacak Körfez ülkesi Katar'ın, komünist rejimle yönetilen Kuzey Kore'yle "modern kölelik" anlaşması yaptığı iddia edildi. Firar eden Kuzey Koreli işçiler "modern köle" gibi çalıştırıldıkları koşulları anlattı.

2020 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için 62 milyar dolar ayıran, yeni stadyumlar, oteller, alışveriş merkezleri ve metrolar inşa eden Katar'da 1.2 milyondan fazla göçmen işçi çalışıyor.

ALTYAPI İNŞAATINDA ÇALIŞIYORLAR
Katar, göçmen işçi ihtiyacının bir kısmını da, Kuzey Kore'den sağlıyor. Katar ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında yapılan anlaşmaya göre, bu ülkeden gelen 3 bin inşaat işçisi daha çok altyapı inşaatlarında görev yapıyor.

Kuzey Kore, çalışmak için Katar'a gönderdiği işçilerin firar etmesini ya da iltica etmelerini önlemek için de, Katar'la özel bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre, Katar'a çalışmaya gelen Kuzey Koreli işçilerin maaşları, kendileri yerine Kuzey Kore yönetimine ödeniyor.

MAAŞIN YÜZDE 90'I DEVLETE KALIYOR

Katar'da çalışan bir Kuzey Koreli işçi ülkesine döndükten sonra maaşını toplu alıyor. Ancak Kuzey Kore hükümeti, Katar'dan aldığı maaşın sadece yüzde 10'nu işçilere veriyor. Paranın yüzde 90'nı ise devletin kasasında kalıyor.

SİGARA İÇİN DİLENİYORLAR

Katar'da daha çok çölde çalıştırılan Kuzey Koreli işçilere, bu ülkede bulundukları dönemde, cep harçlığı dahil hiçbir ödeme yapılmıyor. Kuzey Koreli işçiler, sigara ve daha basit günlük ihtiyaçları için borçlanmak zorunda kalıyor.

GECE YARISINA KADAR ÇALIŞIYORLAR
Hindistan, Nepal ve Sri Lanka gibi ülkelerden gelen işçiler mesai saatleri bittiğinde dinlenmek için inşaat alanından ayrılırken, Kuzey Koreli işçilerin gece yarılarına kadar çalıştırıldığı da iddia edildi.

Nükleer programı nedeniyle Batı ülkelerinin yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Kuzey Kore yönetimi, döviz ihtiyacını Katar gibi ülkelere gönderdiği "modern köle" inşaat işçileri aracılığıyla karşılıyor. Katar'da "modern köle" olarak çalıştırılan 3 bin Kuzey Koreli işçi olduğu belirtiliyor.

65 BİN MODERN KÖLE
Kim Jong Un yönetiminin döviz ihtiyacını karşılamak için 65 bin Kuzey Koreli işçinin yabancı ülkelerde çalışmasına izin verdiği ifade ediliyor.

"Modern köle" şartlarında çalışan Kuzey Koreli işçilerin başta Çin, Rusya, Moğolistan olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde çalıştığı belirtiliyor.