Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Ebolayı Anlattı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencileri, son dönemin en ölümcül hastalığı olan ebola hakkında seminer verdi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğrencileri Ebolayı Anlattı

Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Ebolayı Tanıyalım’ seminerine akademisyenler, öğrenciler ve Ağrı Devlet Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi hemşireleri Nurten Alptekin ile Yasemin Demir katıldı.

Alptekin ve Demir, ebola hastalığı hakkında bilgi verdikten sonra Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Mehmet Mehdi Solmaz da bir sunum yaptı. Ebola hastalığının ilk olarak Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 1976’da ortaya çıktığını belirten Solmaz, “Ebola virüsü hastalığı salgınları, öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde meydana gelmektedir. Virüs, insanlara vahşi hayvanlardan geçmekte ve insandan insana bulaşmaktadır. Meyve yarasaları, ebola virüsünün doğal konağı olarak görülmektedir. Virüs için inkübasyon dönemi 2-21 gün arasında değişmektedir. Virüs, sodyum hipoklorite, lipit çözücülere ve ultraviyole ışınlarına karşı duyarlıdır. Oda sıcaklığında 6 gün yaşar. Ebola virüsünün görüldüğü hastalardaki en önemli belirtiler yüksek ateş, kanama ve kaçış sendromudur. Ebola hemorajik ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için dikkat etmesi gereken bir takım noktalar bulunmaktadır. Hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri, ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerin su ve sabunla yıkanması cidden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığın geçişini önler. Bunun yanı sıra eldiven kullanılan durumlarda eldivenler çıkarılmadan önce su ve sabunla yıkanmalı ve eldivenler çıkarıldıktan sonra eller yıkanmalıdır. Ölü hayvanlarla, özellikle primatlarla temastan kaçınılmadır. Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dâhil vahşi hayvanların eti yenmemelidir. Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için ebola virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanmalıdır” dedi

Kaynak: İHA