'7. Uluslararası Balkan Forumu' Sona Erdi

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM), Sağlık Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği "7. Uluslararası Balkan Forumu" sona erdi.

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi (TYİH) Yöneticisi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Paç, forumun düzenlendiği otelde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, forumun özel konusunun sağlık diplomasisi ve sağlık turizmi olduğunu söyledi.

Edirne'nin konu açısından forumun yapılacağı yer olarak seçilmesinin isabetli olduğunu belirten Paç, "Edirne bizim Balkanların başkenti diyebileceğimiz bir konuma sahiptir. Balkan Forumunda da kardeşliğin, birlikteliğin ve yaklaşımın en iyi araçlarından biri olan sağlığın bu anlamda işlenmesi de özel önem arz ediyor" diye konuştu.

Paç, iki gündür Edirne'de sağlık diplomasisinin getirileri ve sağlık turizminin altyapıları konusunda oturumlar yaptıklarını aktardı. Oturumların son derece yararlı olduğunu dile getiren Paç, şöyle konuştu:
"Böyle toplantılar hem Balkan ülkelerindeki sağlık aktivitelerinin tanınması hem de işbirliklerinin yapılması açısından önemli. Edirne bu konuda özel bir öneme sahip. Dünyanın ilk şifahanelerinden birinin burada kurulmuş olması ve 20. yüzyıl başlarına kadar da çok büyük kapasiteyle bu hizmeti veriyor olması nedeniyle zaten Edirne sağlık turizmini yapan bir merkezdi. Şimdiki gelişmiş altyapısıyla üniversitesi ve hastaneleriyle Balkan ülkelerine açılımda da ayrı bir ayrıcalığı var Edirne'nin."
Paç, sağlık turizminin 10. beş yıllık kalkınma planına girdiğini hatırlattı.
Edirne'nin sağlık turizminin başkenti olması için çalışmalar yapıldığını vurgulayan Paç, şunları kaydetti:
"Forumda, Balkan ülkelerinin tamamı ve yaklaşık 200 katılımcı yer aldı. Bu katılımlarda, sağlık turizminin turist sağlığından başlayarak, medikal turizm yani tedavi turizmi, kaplıca spa turizmi ve yaşlı turizmi gibi alt dallar görüşüldü. Engelli turizmi konularında bildiriler, tartışmalar sunuldu. Umarım bu durum Balkan ülkelerinin sağlık alanında atacakları adımlara öncülük edecektir."
Kaynak: AA