3. Uluslarası Didim Zeytin Festivali Başladı

Bu yıl 7-9 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 3. Uluslar arası Didim Zeytin Festivali düzenlenen etkinliklerle başladı.

Festival kapsamında Yunanistan’dan gelen heyetle Belediye bahçesinde zeytin fidanı dikildi; kortej yürüyüşü yapıldı ve ardından Festival alanındaki stantla gezildi.
Didim’de bu yıl 3. Gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Didim Zeytin Festivali başladı.

3 gün sürecek Festival’e Yunanistan’dan 37 kişilik heyette katıldı.

Didim Belediyesi önünde başlayan etkinliklere Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, Didim Garnizon Komutanı M. Alper Köseoğlu, Didim İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Belediye meclis üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer alırken heyet belediye önünden Yunanistan’dan gelen heyeti ağırladı.

Didim’deki ilçe protokolü yakalarına zeytin yaprağı asarken, bayanlar ise başlarına zeytin dalından yapılan taç taktılar; Festival kapsamında Didim’e gelen Yunan heyeti üyelerine de yine zeytin yaprağı asıldı ve Yunanlı bayanlara da Zeytin tacı takıldı.

“BARIŞ’IN SİMGESİ ZEYTİN YUNANLILARCA BELEDİYE BAHÇESİNE DİKİLDİ”
Geçtiğimiz yıllarda Didim Belediye bahçesine barış ağacı olarak Yunanlı misafirler tarafından dikilen zeytin ağacının başından basına bilgi verildi; ardından Yunanistan heyetinin getirdiği zeytin fidanları Belediye bahçesinde protokol ve misafirler tarafından dikildi.

Fidan dikiminin ardından DAHOT Halk oyunları ekibi ile ADÜ Didim MYO öğrencileri ile Yunanistan’dan gelen heyetinde yer aldığı kortej Belediye önünden, Festivalin yapılacağı alana kadar yüründü.

Yürüyüşün ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Festivalin açılışında konuşan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay festivale katılımın yoğun olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirirken “Bir çok konuda festival yapıyoruz. Bunları arttırarak ve çeşitlendirerek devam ettireceğiz. Önemli olan bu ruhu bu fikri yakalayabilmek; bu tip Festivalleri ne kadar uluslar arası boyuta çekebilirsek, o kadar iyi olur. Dünya ve çevremizle daha barışık hale getirebiliriz.” dedi.

Yunanistan’dan gelen heyet adına bir konuşma yapan Kos Ticaret Odası Ekonomi Departmanı Sorumlusu Giallizis Stergios Festivae davet edilmelerinden duydukları memnuniyeti dile getirirken “Ticaret Odası olarak ta bizler yerel ürünleri geliştirmeye çalışıyoruz ve bu konuda bir çok desteklerde bulunuyoruz. 2 Ülke arasındaki ilişkiler sadece zeytin ve zeytin yağı üzerinden değil, değişim ve gelişim anlamında bir çok ürün bulunuyor. Bunun için de her iki tarafta büyük çaba sarf etmeli ve elinden geleni yapmalı.” dedi.

Didim Kaymakamı İskender Yönden ise konuşmasından Festivalin 2 kez düzenlendiğini ve Valiliğin destekleriyle yapıldığını belirtirken “Bu yıl Festival Kent Konseyi tarafından yapılması sizlerin bu festivali benimsendiğinizin bir kanıtıdır. Artık Festivalleri Belediye Başkanlığı, Sivil toplum kuruluşları ve sizlerin desteğiyle yapılması hedeflenen amaçlara ulaşmamıza katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Zeytin konulu Resim ve Fotoğraf yarışmasından dereceye giren öğrencilere İlçe protokolü tarafından hediyeleri verildi.

Ardından İlçe protokolü ve davetliler tarafından açılışı kurdelası kesildi ve Festival alanındaki stantlar gezildi. İlçe Protokolü ve Yunanistan’dan gelen heyet zeytin ve zeytin yağı stantları ayrı ayrı gezerek bilgi aldı.

“DİDİM’E ÖZGÜ YEMEK TANITILDI”
Festival kapsamında ADÜ Didim MYO öğrencileri tarafından Didim’e özgü bir yemek olarak bilinen ve festival için hazırlanan ‘Kaşopita’ adlı yemek İlçe protokolüne ikram edildi. Etkinlik kapsamında Memleketten geldik yöresel lezzetleri standları da halkın ilgisine sunuldu.
Kaynak: İHA