Termik Santrale 'makyaj Yapıldığı'İddialarına Yanıt

Soma Elektrik Üretim A.

Termik Santrale 'makyaj Yapıldığı'İddialarına Yanıt
Ş (SEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Soma Termik Santrali’nin özelleştirme kapsamına alınmasının ardından, santralde yenilemeler nedeniyle yapılan ‘santrale makyaj yapılıyor' haberlerine açıklık getirdi.
Soma Elektrik Üretim A.Ş (SEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, termik santralin sosyal tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyerek, basın da yer alan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Santralle ilgili yanlış anlaşılmaların yaşandığına dikkat çeken ve iddialara açıklık getiren Şerifoğlu, "Söz konusu haberde santralimizde yapılan bacaların tamiratı ve boyanması çalışmalarının özelleştirme çabasından kaynaklandığı konusunda düşüncelerin bulunduğu belirtilmiştir. Bilindiği üzere termik santrallerin özelleştirilmesi uzun süredir ülkemizin ve Soma’nın gündeminde olan bir konudur. Ancak özelleştirme sürecinin bizim dışımızda gelişiyor olması sebebiyle santralin özelleştirme planı ve zamanlaması hakkında bilgi sahibi değildik. Bu nedenle bizler çalışmalarımıza aynı şekilde devam etmek durumundaydık. Aksi takdirde hiçbir şey yapılmadan beklenmesi durumunda santraller işletilemez durumuna gelebilirdi ki bunun örnekleri daha önce görülmüştür. Bizler çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürürken Soma B Termik Santrali 20.08.2014 tarihli resmi gazetede yayınlanan ilanla özelleştirme kapsamına alınmıştır. Daha sonraki süreçte ise santralin özelleştirilmesi kararı tarafımıza yazılı olarak bildirilmiş ve planlanan yatırımlardan, sözleşmeli imzalanmayan ve üretimi ilgilendirmeyen tüm yatırımların durdurulması istenmiştir. Bunun üzerine 14 tanesi büyük çaplı olmak üzere birçok ihale iptal edilerek sözleşmesi imzalanmamıştır" diye konuştu.

Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Yazı doğrultusunda A ve B santrallerine ait dört adet bacanın bakımı ve boyanması işi de sözleşmesi imzalandığı halde ve gelen yazıya göre iptal edilmesi gerekmediği halde; kamuoyunda görünen bir noktada olması ve sürecin hassasiyeti nedeniyle yanlış bir algı oluşmaması için iptal edilmek istenmiştir. Ancak söz konusu işin ihalesi çok önceden yapıldığından ve sözleşmesi 18.08.2014 tarihinde imzalandığından dolayı, proje iptal etme talebimize yüklenici firma tarafından olumlu cevap verilmemiştir. Yüklenici firma gerek malzeme gerek işçilik bazında harcamalar yapıldığını, sözleşmenin iptal edilmesi durumunda maddi zarara uğrayacaklarını ve yasal olarak bunların maliyetinin karşılanmasını talep etmeye hakkı olduğunu belirtmiştir. Halihazırda mevcut mevzuatlar çerçevesinde, sözleşmenin bu şekilde iptal edilmesi durumunda yüklenici firmanın masraflarını talep etme hakkının olması ve hiçbir iş yapılmadan firmaya para ödenmek zorunda kalınması söz konusu olduğundan sözleşme iptal edilememiştir. Dolayısıyla bacaların boyanması çalışmasının haberde belirtildiği gibi özelleştirme çabasından kaynaklanmadığının bilinmesini isteriz."

Kaynak: İHA