Petrol savaşında 13 milyar $ cepte

Suudi Arabistan’ın fiyat indirmesi ve Çin verileriyle 81 dolarla 4 yılın dibine düşen petrol fiyatlarının geldiği seviye, Türkiye’nin enerji faturasını düşürecek. Petrolde 4.5 aydaki 33 dolarlık düşüşün Türkiye’ye yıllık getirisi 13 milyar dolar olacak.

Petrol savaşında 13 milyar $ cepte
Petrolün varil fiyatı, küresel büyüme tahminlerinin düşürülmesi, Suudi Arabistan’ın fiyatlarda değişikliğe gitmesi, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) teşvikleri artırma kararına Çin’den gelen olumsuz verilerin de etkilenmesiyle son 4 yılın en düşüğüne geriledi.

81.90 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatlarındaki düşüş haziranda gördüğü 115 dolar seviyesine göre 4.5 ayda yüzde 29’a ulaştı. 4.5 ayda petrol fiyatlarında yaşanan 33 dolarlık düşüş Türkiye’nin enerji maliyetlerini aşağı düşüreceği için cari açığa da yarayacak. Petrol fiyatındaki her 1 dolarlık oynamanın Türkiye’nin enerji maliyetine etkisinin 400 dolar olduğu dikkate alındığında, bu seviyelerde seyreden petrol fiyatları Türkiye’nin enerji maliyetini de yıllık 13.3 milyar dolar düşürecek. Bu beklenti aynı zamanda Türk Lirası’nın güçlenmesini de sağlıyor. Öte yandan, Suudi Arabistan’ın fiyat indirimi petrol ihracatçısı ülkelerin birliği olan'OPEC üyeleri arasında fiyat savaşı mı var’ tartışmalarını da artırdı.

OPEC üyeleri rahatsız

Fiyat indirimiyle şaşkına dönen analistler şimdi OPEC içinde neler olduğunu, bundan sonra ne olacağını ve fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini inceliyor. OPEC’in birçok üyesi fiyatlardan oldukça rahatsız. Körfez ülkesi olmayan bazı OPEC üyeleri grubun ay sonundaki toplantısında üretimin azaltılması için baskı yapmayı planlıyor. OPEC aksaklıkları onarıp üretimi azaltana dek petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi bekleniyor.