IŞİD'den geriye harabe şehir kaldı

Peşmerge ve ABD'nin saldırıları sonucu Musul'un Zummar ilçesini terketmek zorunda kalan IŞİD'den geriye yıkılan evler ve duvarlardaki kurşun izleri kaldı.

IŞİD'den geriye harabe şehir kaldı
Peşmerge ve ABD savaş uçaklarının gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Musul'un Zummar ilçesini terketmek zorunda kalan IŞİD'den geriye yakılan askeri araçlar, yıkılan-yağmalanan dükkan, ev ve işyerleriyle duvarlardaki kurşun izleri kaldı.

Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre Peşmerge güçleri, günler süren çatışmaların ardından Zummar ilçesinin tamamını kontrolüne aldı. Yaklaşık 3 ay IŞİD'in elinde kalan Zummar'ın harabe hali dikkati çekti. Hayalet bir şehri andıran Zummar'ın her tarafında çatışmaların izlerini görmek mümkün. Yakılan binalar ve araçlarla duvarlardaki kurşun izleri, çatışmaların şiddetini gözler önüne seriyor.

Yiyecek ve değerli eşyalar yağmalandı

IŞİD militanlarının, ev, dükkan ve iş yerlerinin kapılarını kırarak yiyecek ve değerli eşyaları yağmaladıkları görüldü. IŞİD militanlarının resmi binalara da 'İslam Devleti' ibaresini yazdığı ve örgütün amblemini duvarlara çizdiği görüldü.

Bir evde meydana gelen patlamada 3 Peşmergenin hayatını kaybetmesiyle, örgütün çekilirken Zummar'daki birçok noktaya mayınlar yerleştirdiği farkedildi. Güvenlik güçleri, bu nedenle mayın arama-tarama çalışması bitmeden yerel halkın, Zummar'daki evlerine dönüşüne izin vermiyor. Her cadde ve sokak başında nöbet tutan Peşmergeler, görüntü çekmek isteyen gazetecileri de patlayıcılara karşı uyarıyor. Basın mensupları, bomba imha uzmanlarının rehberliğinde görüntü çekiyor.

Öte yandan IŞİD'in karargah olarak kullandığı Zummar'ın Barzenke köyünün, ABD savaş uçaklarının bombardımanında yerle bir edilmesi dikkati çekti. Sivillerin boşalttığı bölgede çok sayıda IŞİD militanının hava saldırısında hayatını kaybettiği ifade edildi.

Kaynak: AA