HSYK darbeci savcıları mercek altına aldı

Darbe soruşturmaları ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin emniyetteki incelemelerinden sonra şimdi de HSYK’nın görevlendirdiği Müfettişler savcıların yürüttüğü tüm soruşturmaları detaylı bir şekilde incelemeye aldı.

HSYK darbeci savcıları mercek altına aldı
Bunun için soruşturmalarda yer alan tüm mağdur ve tanıkların ifadelerine başvuruldu. Sadece Sözde Selam Tevhit soruşturmasında 1360 müştekinin ifadesine başvuruluyor. Paralel savcıların hukuksuzca dinlediği binlerce vatandaşın bilgisine başvuran müfettişler şu ana kadar 30 mağduru dinledi. Sadece İstanbul'da sözde Selam Tevhid örgütü soruşturması kapsamında telefonları dinlenen ve özel hayatları didik edilen 1360 mağdurun ifadesine başvurulacak.

47 polise usulsüz dinleme soruşturması
Öte yandan Malatya Emniyetindede görevli 47 polis hakkında usulsüz dinleme iddiasıyla soruşturma açıldı. İçişleri Bakanlığından gelen iznin ardından Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 47 kişi hakkında soruşturma açtı. Soruşturma, ilgili savcıya tevdi edildi. Soruşturmanın İl Emniyet Müdürlüğünde son 4 yılda yapılan telefon dinlemelerini kapsadığı öğrenildi.
Dinlemelerde kullanılan bilgisayarlar incelenirken, burada dinlenen konuşmaların özetinin kurumdaki başka bir kişinin bilgisayarına gönderildiği iddiaları da araştırılıyor. Ayrıca ilgili bilgisayarlarda kullanılan programın gizliliği esas alarak kurulmadığı iddialarının da üzerinde duruluyor. Öte yandan İl Emniyet Müdürlüğünde bazı polislerin 2'nci Ordu Komutanlığında görevli pilotları dinledikleri iddiasıyla açılan soruşturmanın da devam ettiği,15 emniyet mensubunun şüpheli olduğu belirtildi.