Hamile Kadının Sınır Ötesi Sancılı Doğumu

Borçka ilçesinde yolu kar nedeniyle kış aylarında çoğu zaman kapalı kalan Düzenli köyünde sancıları başlayan hamile kadın, yaklaşık 12 saatlik zorlu yolculuğun ardından getirildiği Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da doğum yaptı.

Kar nedeniyle yaklaşık ulaşıma 6 ay kapanan Gürcistan sınırındaki Camili bölgesinin Düzenli köyünde yaşayan Feride Balcı'nın (26) doğum sancılarının başlaması üzerine, yakınları 112 Acil Servisi arayarak yardım istedi.
Konu hakkında bilgilendirilen Vali Kemal Cirit, Camili bölgesinin yolunun açılması için Karayolları 102. Şubesi ile İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD ve Borçka Kaymakamlığını arayarak hamile kadının sağlıklı bir şekilde doğumunun yaptırılması için gerekli çalışmaların yürütülmesi talimatını verdi.
Bunun üzerine çalışma başlatan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ulusal Medikal Kurtarma ve Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çalışanlarından oluşan 10 kişilik ekip, Camili bölgesine hareket etti.
İlçe merkezinden yaklaşık 50 kilometre mesafedeki köye ulaşmak için Karayolları ekipleri de bir kepçe, greyder, dozer ve arazi aracıyla sabah erken saatlerde yol açma çalışması başlattı.
- "Ekipler yolu açamayınca devreye köylüler girdi"
Kar kalınlığının yer yer 1,5 metreyi bulması nedeniyle çalışmaları güçlükle yürüten ekip, yolun ancak 15 kilometrelik kısmını açabildi.
Feride Balcı'yı Düzenli köyünden alan 112 Acil Durum Müdürlüğüne ait paletli kar ambulansı, Borçka ilçesine doğru yaklaşık 10 kilometre ilerleyebildi.
Çığ ve heyelan riskinin yanı sıra güneş nedeniyle yumuşayan kara saplanan ambulans, daha fazla ilerleyemedi.
Bunun üzerine Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, havanın da kararması nedeniyle hastanın tekrar Camili köyüne, buradan da Gürcistan toprakları üzerinden Türkiye'ye getirilmesini istedi.
Kaymakam Öztürk, hamile kadının hastaneye kaldırılabilmesi amacıyla Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğu ile irtibata geçti.
Yapılan görüşmeler sonucu Gürcistan'la önceden yapılan protokol kapsamında hastanın Gürcü toprakları üzerinden Türkiye'ye geçişine izin verildi.

Köylüler tarafından battaniyeye sarılarak sedyeyle yaya olarak yaklaşık bir saatlik yolculukla Gürcistan sınırındaki askeri karakola taşınan hasta, Türkiye'den gelen 112 Acil Servis ambulansı ve UMKE ekiplerince Chuneti köyünden alındı.
- "Doğum Gürcistan'da gerekleşti"
Feride Balcı'nın doğum sancısının artması üzerine İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Doktor Mehmet Akif Naz, hastanın Helvaçauri bölgesindeki özel bir hastaneye acil olarak kaldırılmasına karar verdi.
Burada Gürcü doktorlar tarafından ameliyata alınan Balcı, yaklaşık 20 dakika süren operasyonun ardından 3 kilogram ağırlığında "Yusuf" adı verilen bir erkek bebek dünyaya getirdi.
AA muhabirine açıklama yapan doktor Mehmet Akif Naz, anne ve çocuğun sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, herhangi bir problemin olmadığını söyledi.

Naz, hastanın burada en az dört saat müşahede altında tutulacağını kaydetti.

- "Bugünü ömrüm boyunca unutmayacağım"
Anne Feride Balcı ise üçüncü kez anne olmanın ve sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getirmenin mutluluğunu yaşadığını anlattı.
Yardım eden herkese teşekkür eden Balcı, "Devletimiz bizleri yalnız bırakmadı ve kurtarmak için her türlü imkanını sarf etti. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin" dedi.

Hayatının en zor günlerinden birini yaşadığını belirten baba Metin Balcı ise zor ve endişeli bir yolculuğun ardından eşinin sağlıklı şekilde doğum yapmasından ve bir erkek çocuğu dünyaya getirmesinden dolayı oldukça mutlu olduğunu dile getirdi.
Eşinin ve çocuğunun kurtarılmasında büyük çaba harcayan yetkililere teşekkür eden Balcı, "Başta Artvin Valimiz Kemal Cirit olmak üzere ilçe kaymakamımıza, Karayolları, AFAD ve 112 Acil Servis ile UMKE ekiplerine teşekkür ediyorum. Allah devletimizden ve milletimizden razı olsun. Bugünü hayatım boyunca unutmayacağım" diye konuştu.

Camili bölgesinde bu tür vakaların her yıl kış aylarında yaşandığını da kaydeden Balcı, "Her yıl kış mevsiminde kardan dolayı bölge halkı büyük sıkıntı çekiyor. Bir an önce köyümüzden ilçeye ulaşabilmek için tünel yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA