Hacılarda Mers Virüsüne Rastlanmadı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, önceki seneler de dahil bugüne kadar hastaneye yatan hiçbir hacıda MERS virüsüne rastlanmadığını, sadece Suudi Arabistan'da çalışan bir işçide virüsün tespit edildiğini bildirdi.

Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, Körfez bölgesinde görülmeye başladığı 2012 yılı eylül ayından itibaren Türkiye'de "Mers-CoV" düşünülerek tetkik yapılan bin şüpheli vakada sadece bir hastada virüs tespit edildiğini, diğer vakalarda grip ve benzeri hastalıklara rastlandığını ifade etti.

MERS virüsü ön belirtileri olan halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, baş ağrısı, kusma, ishal, kas ve eklem ağrılarının birçok hastalıkla örtüştüğüne dikkati çeken Hatipoğlu, salgının başta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere iki yıldır yakından takip edildiğini vurguladı.
Bu yıl hacıların kutsal topraklardan dönüşüyle virüsün kamuoyunun gündeminde yer aldığını dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Hac öncesinde değişik kaynaklarda Mers-CoV ile ilgili ülkemizde salgın yapacağı yönünde senaryolar vardı. En kötü ihtimalleri de göz önüne alarak Diyanet İşleri Başkanlığımızca iyi bir diyalog içerisinde hacı adaylarımıza eğitimler verildi.

Mers-CoV'un klinik, bulaşma ve korunma yöntemlerini her kesimin rahatlıkla anlayabileceği dille yazılmış 61 bin 300 broşürümüz hacı adaylarımızın çantalarında olacak şekilde dağıtıldı. Uluslararası havalimanlarımızda hac öncesinde başlayarak Genel Müdürlüğümüze bağlı sağlık ekipleri oluşturuldu. Ekiplerimiz kutsal topraklara uğurlarken hacı adaylarımızı salgınla ilgili bilgilendirdi. Aynı zamanda muayenelerini ve eksik aşılarını yaptı."
Hatipoğlu, hacıların Türkiye'ye döndükten sonra aile hekimleri tarafından 14 gün süreyle yakından takip edildiğine değinerek, şüpheli vakaların Sağlık Bakanlığının belirlediği 49 referans hastaneye götürüldüğünü, koordinasyon içerisinde salgın mücadelesi yürütüldüğünü anlattı.
Hatipoğlu, "Bugüne kadar, önceki seneler de dahil, hastaneye yatan hacılarımızın hiçbirinde Mers-CoV virüsüne rastlanmadı. Bu virüs, sadece Suudi Arabistan'da çalışan bir işçimizde tespit edildi. Öngörümüz 15 gün içinde Mers-CoV'un gündemimizdeki yerinin oldukça azalacağı, Ebola hastalığının ise bir süre daha kamuoyumuzu meşgul etmeye devam edeceği yönündedir" diye konuştu.

Kaynak: AA