'7. Uluslararası Balkan Forumu' Edirne'de Başladı

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM), Sağlık Bakanlığı, Edirne Valiliği ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği "7. Uluslararası Balkan Forumu" başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, kentteki bir otelde düzenlenen forumun açılışında, sağlık diplomasisinin öneminin, hastalıkların küreselleşmesi, insan sağlığına yönelik yeni tehdit algılarının ortaya çıkmasıyla arttığını söyledi.

Ülkelerin sağlık diplomasisine önem vermesi gerektiğinin vurgulayan Arıcı, şöyle konuştu:
"Uluslararası ilişkilerin ve uluslararası siyasetin önemli bir aracı olan sağlık diplomasisi, küresel sağlık güvenliğinin artırılması, küresel ve güçlü bir sağlık sisteminin kurulması ve küresel istikrarın korunmasında son derece önemlidir. Bu nedenle sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engel olarak görülen küresel sağlık problemleri, ülkelerin sağlık diplomasisine duyduğu ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır."
Arıcı, küreselleşme hareketleri içerisinde Türkiye'nin, uluslararası hasta sayısının ve ziyaret amaçlı gelen turistlerin sağlık turizminin bileşenleriyle hareketinin fazlalaştığı bir dönemde olduğunu aktardı.
Yurt dışından Türkiye'ye hastaların farklı tedaviler için geldiğini aktaran Arıcı, "Almanya ve Hollanda'dan genellikle göz tedavisi, kardiyoloji, ortopedi ve estetik, Rusya'dan genellikle onkoloji ve ortopedi, Ortadoğu'dan ise genellikle estetik cerrahi, kardiyoloji ve transplantasyon amacıyla geliyorlar" diye konuştu.


- "Rekabet gücü arttırılmaya çalışılıyor"

Arıcı, Türkiye'nin sağlık turizmi konusundaki rekabet gücünün arttırılması amacıyla gerekli analizlerin yapıldığını söyledi.

Sağlık turizminde politika yapıcı kurumların ve sektör paydaşlarının faydalanabileceği politika, strateji ve uygulamaların önemine değinen Arıcı, bunlar sayesinde sağlık diplomasisinin doğru orantılı olarak geliştiğini belirtti.

Kosova Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin de özellikle kadın ve çocuk hastalıkları üzerinde durduklarını söyledi.

Kosova'da devlet hastanelerinin dışında özel hastanelerin de olduğunu ifade eden Hüseyin, şöyle konuştu:
"Özel hastanelerin en önemlileri Türk hastaneleridir. Kosova hastaneleri dışında vatandaşlarımız kalp cerrahisi, kanser, tüp bebek ve diğer hastalıklar başta olmak üzere çeşitli tedavilerini yurt dışında da olmaktadır. 17 Şubat 2008'de Kosova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Kosova sağlık alanında birçok uluslararası anlaşmaya imza atmıştır. Ayrıca Kosova'da bir yıl içerisinde 2 defa Kosova-Türk Sağlık Haftası düzenlenmektedir. Türkiye ile değişik sağlık konularında ortak ameliyatlar yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bir kez daha teşekkür ediyoruz."
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de son 12 yılda sağlık turizmi alanında büyük hamleler yapıldığını söyledi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük'ün Trakya Üniversitesindeki sağlıkla ilgili çalışmaları anlatmasının ardından, rahatsızlığı nedeniyle oturarak konuşan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da Balkanlar'ın önemli bir coğrafya olduğunu ifade etti.

Yarın sona erecek forum, oturum ve tartışmalarla devam edecek.
Kaynak: AA