Süheyl Batum Disiplin Kurulu'na sevk edildi

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

Süheyl Batum Disiplin Kurulu'na sevk edildi
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, "partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açtığı ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği" gerekçesiyle "kesin ihraç istemiyle" disipline sevk edildi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplanan ve 3 saat süren Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, MYK'da Yalvaç'ta geçen hafta meydana gelen ve 17 mevsimlik tarım işçisinin hayatını kaybettiği trafik kazasının gündeme geldiğini bildirdi.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun, mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenlik kapsamında olmadıklarını hatırlatarak, "Bir günlük sigortaları bile olsaydı, yakınlarına maaş ödenecekti. Ama olmadığı için öldükleri ile kaldılar" dediğini aktaran Koç, Kılıçdaroğlu'nun ayrıca toplantıya katılan CHP Grup Başkanvekilleri'nden mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenceye kavuşmaları için gerekli yasal çalışmaya başlamalarını istediğini vurguladı.

Toplantıda söz alan Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya'nın ise Anayasa Mahkemesinin CHP'nin başvurusu üzerine işçilerin sendika üyeliği gerekçesiyle işten atılmaları halinde 16 maaş tazminat almalarına hükmetmesi hakkında bilgi verdiğini belirten Koç, bu sebeple Türk-İş heyetinin CHP Genel Başkanı'nı ziyaret ettiğini hatırlattı.

Iraklı Türkmenlere yardım

Koç, toplantıda Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın, pazar günü Iraklı Türkmenlere CHP'li belediyelerin topladığı yardımların ulaştırılması amacıyla bir heyetin yola çıkacağını haber verdiğini aktardı.

Koç, toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi:


"Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ise geçen hafta Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokrat Grup Başkanı Gianni Pittella'nın temaslarına değindi. CHP'nin Avrupalı Sosyalist ve Demokratlarla daha yakın temasta bulunmaları amacıyla bir çalışma grubu kurulması kararı alındığını belirtti. Genel Başkan Yardımcısı Serhan Erdoğdu da, yaklaşan seçimler çerçevesinde parti içi eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıda CHP'li milletvekilleri ve parti yönetiminin geçen hafta sonu Antalya'da yaptığı ortak çalışma kampı da ele alındı."

Batum'a kesin ihraç istemi

Toplantıda, Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'ın son günlerde basında yer alan "CHP'de istifaların devam edeceği, bu istifalarla partiyi sarsacak düzene sokacakları…" şeklindeki açıklamaların da görüşüldüğünü ifade eden Koç, "Bu şekildeki beyanları ile partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açan ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girmiş olmakla; Grup İç Yönetmeliği‘nin 78, Tüzüğün 68/E, 70/A hükümleri uyarınca kesin çıkarma cezası istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevki kararlaştırılmıştır" açıklamasını yaptı.

Öte yandan CHP'nin seçim hazırlıkları kapsamında bölge toplantıları yapacağı öğrenildi. Bu toplantıları örgütün yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernekler ve sendikalar da davet edilecek.

CHP ayrıca Alevilere yönelik hazırladığı bir raporu da cuma günü İstanbul'da kamouyuna açıklayacak. Raporun Genel Sekreter Gürsel Tekin ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından açıklanacağı belirtildi.

CHP'li üye Cengiz, Soruşturma Komisyonu'ndan istifa etti

Dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun CHP'li üyesi, İstanbul Milletvekili Ercan Cengiz, "CHP'li diğer üyelerle arasında yöntem ve soruşturmanın nasıl yürütüleceği konusunda görüş ayrılığı olduğu" gerekçesiyle üyelikten istifa etti.

Cengiz, istifasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İstifa dilekçesini CHP TBMM Grubu'na gönderdiğini ifade eden Cengiz, istifasının gerekçesini, "CHP'li komisyon üyeleri arasında görüş ayrılığı" şeklinde açıkladı.

Cengiz, kendisi ile komisyonun diğer CHP'li 3 üyesi arasında yöntem konusunda ve soruşturmanın nasıl yürütüleceği hakkında farklı görüşlerin bulunduğunu kaydetti. Cengiz, "Diğer arkadaşlar daha rahat çalışsın" dedi.

CHP'li diğer üyeler ile arasında yöntem farklılıklarının bulunduğunu belirten Cengiz, usul, soruşturma yöntemi ve nasıl çalışılması konularında farklı düşüncelerde olduklarını kaydetti.

Komisyonun bugünkü toplantısına da katılmayan Cengiz, istifa kararını daha önce verdiğini, bugün de bunu uyguladığını ifade etti.

Cengiz, konuya savcı kimliğiyle, hukuki çerçevede, yargısal iş olarak baktığını dile getirerek, "Bu konuya başka şekilde bakanlar da vardı, ayrı düştük" dedi.