'Seferihisar'ın Geleneksel Mutfağı” Markalaşıyor

Anadolu Efes, T.

'Seferihisar'ın Geleneksel Mutfağı” Markalaşıyor
C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçirilen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı” düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Yerelde kadın emeğini yaygınlaştırma hedefiyle yola çıkan projeyle Seferihisarlı kadınların bölgeye özgü tatları markalaştırılacak. Üretilen ürünlerin Seferihisar pazarlarının yanı sıra internet aracılığıyla da tüketiciye ulaştırılması amaçlanıyor.

Dünyaca ünlü “Sakin Şehirler” (Cittaslow) arasında yer alan İzmir’in Seferihisar ilçesi Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’yla (STDF) markalaşma yolunda önemli bir adım atıyor. Gelecek Turizmde ilk dönem projelerinden “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı” projesiyle Seferihisarlı kadınlar bölgeye özgü tatları markalaştıracak.

Turizm odaklı projelerle yerel kalkınma modelleri oluşturan Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi’nde kurulan mutfağa fon desteğinin yanı sıra yararlanıcılara eğitim ve mentorluk desteği de veriliyor. Üretilen özel ürünlerin Seferihisar pazarlarının yanı sıra internet aracılığıyla da tüketiciye ulaştırılması amaçlanıyor.

Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu Efes ve UNDP yöneticileri, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Seferihisar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Özdemir, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Bülent Köstem, İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile Nazan Turhan ve basın mensuplarının da katılımıyla 4 Kasım 2014 Salı günü düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Seferihisar’ın geleneksel mutfağı çok heyecan verici bir proje. Dünya artık küçük bir köy. Hani denir ya kelebek etkisi; Dünyanın doğusunda bir kelebek kanat çırpsa, batısında fırtına etkisi oluşturur. Seferihisar’dan başlayan bu kanat çırpışı da tüm Türkiye’den hissedilecek. Bu proje geçmiş kültürümüzü gün ışığına çıkaracak, kadınlarımızın ekmeğini büyütücek, insanların para kazanabilecekleri bir turizm modeli ortaya çıkaracak. Artık tarhanayı dünyayla tanıştırma vakti geldi. Başta Anadolu Efes olmak üzere tüm emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı projesini büyük bir heyecan içerisinde izliyorum. Kamu ve özel sektör işbirliğinin çok başarılı bir örneği olan bu projenin çok yönlü kurgulanması en önemli başarı faktörlerinden. Kamu ve özel sektörün yanı sıra sivil toplum kuruluşu, yerel yönetim, akademik dünya, sivil halk gibi hiçbir paydaş atlanmadan tasarlanmış… Projenin kelebek etkisi yaratacağına inanıyorum. Bu başarılı kurgu bize turizmin aslında herkesin yaşam standartını yükseltebileceğinin bir kanıtı” dedi.

Toplantıda konuşan Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban “2013 yılında Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projesini başlattık. Bu proje ile her sene 3 farklı sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlıyoruz. Projemizle sürdürülebilir turizm faaliyetleri, yerel ürün geliştirme, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturma, yerel alanda kapasite geliştirme gibi konulardaki projelere destek veriyoruz. Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projemizin en güçlü yönü, yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyor olması. Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı projesi de buna en iyi örneklerden biri. Bu gizli kalmış lezzetlerin tanıtılmasında katkımız olmasından dolayı mutluyuz’’ dedi.

Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun uluslararası seçkin ödül platformları arasında önemli bir yeri olan Stevie Awards tarafından düzenlenen, “International Business Awards” değerlendirmesinde bu yıl “Toplum İlişkileri” kategorisinde bronz ödülün sahibi olduğunu da söyleyen Balaban, “Bu prestijli ödülü almamızda emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

UNDP Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz ise Gelecek Turizmde Projesi’nin yerel kalkınmaya sağlayacağı desteği vurgulayarak "Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi’nin turizm temelli yerel kalkınmanın önemli bir örneği olacak. Projenin temelinde “topluma rağmen” değil “toplumla beraber” felsefesi yatıyor. Bu yaklaşım ile toplumun, yerel ekonomide aktif bir ekonomik aktör olarak yer edinmesi ve tutunmasını, başta kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplar olmak üzere, yerel toplumun bireylerine yönelik kalıcı ve sürdürülebilir istihdam olanaklarının arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer “Projemiz Seferihisar'ın değerlerini, doğasını, ürünlerini, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilerle, turistlerle paylaşma imkanı sağlayacak. Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı’nın en büyük faydasının tüm Türkiye'de uygulanabilecek bir model oluşturmak olduğunu düşünüyoruz. Başta Anadolu Efes’e ve tüm proje ortaklarına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA