Boy ve Bunama Riski Arasında Bağlantı Bulundu

Boyun, bunama riskiyle bağlantılı olduğu belirlendi.

Sonuçları "British Journal of Psychiatry" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, boyu 1.68 metreden kısa erkeklerde bunama ve buna bağlı ölüm riski yüzde 50 fazla.
180 binden fazla kişinin katılımıyla yapılan 18 çalışmayı inceleyen bilim adamları, boy ile bunama ya da Alzheimer'a yakalanma ve buna bağlı ölüm riski arasındaki ilişkiyi araştırdı.
Boyu 1.68 metreden kısa erkeklerin bunama ya da Alzheimer'a bağlı ölüm riskinin 1.78 metreden uzunlardan yüzde 50 fazla olduğu görüldü.

Kadınlarda ise riskin daha az olduğu belirlendi.
Boyu 1.55 metre olan kadınların bunama ya da Alzheimer'a bağlı rahatsızlıklardan ölüm riskinin, boyu 1.65 metre olanlardan yüzde 35 fazla olduğu saptandı.
Araştırmaya imza atanlardan Dr. David Batty, aslında sonuçların kısa olmanın bunamaya neden olduğu anlamına gelmediğini, boyun genellikle başka risk faktörlerini işaret ettiğini belirtti.


Edinburgh Üniversitesi'nden Tom Russ da boy ile bunama ya da Alzheimer'a bağlı komplikasyonlardan ölüm arasındaki bağlantının yaş, sosyo-ekonomik statü, obezite, sigara içme alışkanlığı, kalp-damar ve kronik hastalıklar gibi etkenler göz önüne alındığında da değişmediğini vurguladı.
Kaynak: AA