'Şeker ve Tuza Savaş Açan Vali'Ye Esnaftan Destek

Şeker ve tuz tüketimini azaltmak için yaptığı çalışmalarla dikkati çeken Vali Dursun Ali Şahin'i esnaf da destekliyor.

Kafeterya ve çay servis edilen iş yerlerinde "tek şeker" uygulaması başlatan Şahin, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla aşırı tuz kullanımına karşı da mücadele başlattı.
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amacının şeker ve tuzu tamamen yasaklamak olmadığını söyledi.

Türkiye'de insanların ihtiyacından fazla şeker ve tuz tükettiğinin tespit edildiğini ve bunun sağlık açısından zararlı olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:
"Sağlık için şekerin azaltılması amacıyla yaptığımız çalışmaya tuzu da ekledik. Şekerden sonra tuzla ilgili de kararlar aldık. Karar, ekmek yapımında ve lokantalarda kullanılan tuz oranının üçte bir oranında azaltılmasını kapsıyor. Uygulama çerçevesinde zamanla lokantalardaki tuzluklar kaldırılacak. Bir iki numune bırakılabilecek. Bu tuz da istek halinde müşteriye verilecek."
Şahin, bilim adamlarının, 30 yaşından sonra tuzun daha zararlı olduğu belirttiğini, lokantacılar ve ciğercilere tebliğ ettikleri kararlarla az tuz kullanmayı alışkanlık haline getireceklerini kaydetti.


- Tuzun zararlarını anlatan broşür bastırdılar

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ da Vali Şahin'in uygulamalarını yerinde bulduklarını söyledi.

Bu kararların yakında Sağlık Bakanlığı nezdinde de uygulamaya konulacağını öğrendiklerini belirten İnağ, "Bana göre çok önemli bir karar. Hatta geç kalınmış bir karar. Tedaviler için harcanan bir sürü masraf var. Tuzun da şekerin de fazlası zarar" diye konuştu.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Lezzetini Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar ise Vali Şahin'in aldığı kararın çok yerinde olduğunu ve esnaf olarak uygulamaya geçtiklerini söyledi.

Ürünlerini daha az tuzla pişirerek ve tuzluklara daha az tuz koyarak tuz kullanımını azaltmaya yönelik mücadeleye destek verdiklerini ifade eden Dinar, şunları kaydetti:
"Üç beyazdan ömür boyu kaçının derler. Sayın Valimizin şeker uygulamasından çok memnunuz. Şimdi de tuzla ilgili bir uygulama var. Kampanyaya destek olmak için tuzun zararlarını anlatan broşürler bastırdık. Tuzlukları daha az dolduruyoruz. Sağlığa zararlı bir beyazdan bahsediyoruz, o yüzden esnaf olarak bunu canı gönülden destekliyoruz."

Kaynak: AA