Organ Bağışı Hastaya Da Bütçeye De ''can' Veriyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enver İhtiyar, "5 yıl sonrayı düşünürseniz Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin belkide yarısından fazlası nakil bekleyen hastalar için harcanacak. Bir hemodiyaliz hastasının devlete 5 yıllık maliyeti 287 bin dolar. Bir nakil yaptığınız zaman ise 5 yıllık maliyet 102 bin dolara iniyor ve kişilerin yaşam süreleri hemodiyalize göre 3-4 kat artıyor" dedi.

Prof. Dr. İhtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organ naklinin önemine dikkati çekerek, organ nakliyle uğraşan herkesin tüm gayretinin kadavra donör sayısını artırmak olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin böbrek ve karaciğerde canlı nakillerde yüzde 70, kadavrada ise yüzde 30'larda olduğunu belirten Prof. Dr. İhtiyar, İngiltere'de ise bu oranın tam tersine seyrettiğini bildirdi.
Prof. Dr. İhtiyar, böbrek ve karaciğer gibi organların naklinde özellikle kadavra donörlerin ön planda olması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de 40 bin hemodiyaliz hastası var. Bu kapsamda 21 bin 688 kişi böbrek, 2 bin 130 kişi karaciğer, 3 bin 585 kişi kornea ve 525 kişi kalp nakli bekliyor. Bu rakamların üzerine her yıl ekleniyor. 5 yıl sonrayı düşünürseniz Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin belkide yarısından fazlası nakil bekleyen hastalar için harcanacak. Bir hemodiyaliz hastasının devlete 5 yıllık maliyeti 287 bin dolar. Bir nakil yaptığınız zaman ise 5 yıllık maliyet 102 bin dolara iniyor ve kişilerin yaşam süreleri hemodiyalize göre 3-4 kat artıyor. Artık bu konunun ciddi şekilde üzerinde durulması gerekiyor."
-Bu yıl en fazla İzmir'den bağış yapıldı
Türkiye'de kadavradan yapılan nakillerin yetersiz olduğunu anlatan Prof. Dr. İhtiyar, şunları kaydetti:
"Bu yıl İzmir'de 66, Ankara'da 35, Antalya'da 27, İstanbul'da 25, Adana'da 7, Kayseri'de ise 5 kadavra donör bağışı yapılmış. Bu rakam gerçekten çok az. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Organlarımıza bu dünyada ihtiyaç var, cennette ihtiyaç yok. Diyanetin bu konuda çok güzel açıklamaları var. Hem bir hastaya can vermek hem de devletimiz açısından herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum."
Kaynak: AA