'Eczaneler Arası İlaç Takasında Kısıtlama Kalksın'

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacılarla ilgili yasanın herhangi bir kısıtlama getirmemesine rağmen, Sağlık Bakanlığının çıkardığı yönetmeliğin sadece il içi ilaç takasına izin verdiğini belirterek, "Piyasada ilaç sıkıntısı var. Türkiye'nin her yerindeki eczanelerin birbiriyle ilaç takası yapabilmesi lazım" dedi.

Saydan, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi kapsamında, eczaneler ve eczacılarla ilgili yasanın uygulamasına yönelik Sağlık Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
2012'de çıkarılan yasanın işleyişine dair 2014'te yönetmelik yayımlandığını anımsatan Saydan, "Yönetmelik 22 ay kadar geç çıktı. Bu mağduriyet yaşanmasına neden oldu. Bu tür düzenlemeler paydaşlara danışılarak hazırlanmalıdır. Bu konuda meslektaşlarımız arasında memnuniyetsizlik yaşanıyor" dedi.

Söz konusu yönetmelikteki bazı maddelerin kanunu daralttığını, bunun hukuka aykırı olduğunu ileri süren Saydan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yasada eczaneler arasında ilaç takası serbest ama yönetmelikte bu il içi takasa dönüştürüldü. Yani sadece aynı ilde faaliyet gösteren eczaneler arasında ilaç takası yapılabiliyor. Bize bunun gerekçesi söylenmedi. Piyasada ilaç sıkıntısı var. Türkiye'nin her yerindeki eczanelerin birbiriyle ilaç takası yapabilmesi lazım. Bu durum hem hastaların ilaca erişimini engelliyor hem de eczanelerin ticari faaliyetini kısıtlıyor. Bu yüzden Danıştaya dava açtık."
Saydan, yönetmelikle eczanelerin sadece tek cephesinde levha bulunabileceği koşulunun getirilmesini de eleştirerek, "Bu hüküm de yasada yok ama yönetmelikle getirildi.

3-4 üç cepheli eczaneler için sıkıntı yaratıyor. Hastalarımızın eczaneleri kolaylıkla fark edebilmesi lazım" ifadesini kullandı.
Yeni açılacak eczaneler için yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesinin zorunlu kılındığını anımsatan Saydan, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapı ruhsatlı bina bulunmasının zor olduğunu, düzenlemenin, eczane sayısının artırılmak istendiği bu bölgeler için sıkıntı yarattığını, hiç olmazsa bir geçiş süreci tanınması gerektiğini öne sürdü.
Düzenlemenin, gıda takviyeleri, veteriner ve ziraat ürünleri ve kozmetik ürünlerin internetten satışına imkan tanıdığını, bunun halk sağlığı için büyük bir tehlike oluşturduğunu iddia eden Saydan, Danıştaya açtıkları davada bunun da iptalini istediklerini söyledi.


Çok sayıda eczacılık fakültesi açıldığını, işsiz eczacıların sayısının yakında artacağını savunan Saydan, "Eczanelerde ikinci eczacı çalıştırılmasının yönetmelikle sadece ciroya bağlanması yanlış. Hem reçete sayısı hem de ciro dikkate alınmalı. Oysa kanun iki kriter koymuş ama yönetmelikte sadece ciroya bakılarak ikinci eczacı çalıştırılıp çalıştırılamayacağı belirleniyor" diye konuştu.

Ciroya göre Türkiye genelinde en fazla 200-300 ikinci eczacı çalıştırılabileceğini kaydeden Saydan, "10 bin yeni eczacı geliyor bunlar nerede istihdam edilecek? Devlet daha fazla eczacı istihdam etmeli. Devlette ancak yüzde 5'in altında eczacı istihdam ediliyor bu oran artmalı" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA