Beşir Atalay: Sürecin yol haritası kesinleşti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm sürecinin hedefinin silahsızlandırma olduğunu belirterek “Yol haritası kesinleşti. İlk safhası, Türkiye’nin her yerinde güvenliğin tam olarak sağlanması. Ondan sonra da dışarı çekilme, silah bırakma gibi safhaları var. Bunun üzerinde arkadaşlarımız çalışacak” dedi.

Beşir Atalay: Sürecin yol haritası kesinleşti
Çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın aşılması ve önümüzdeki dönemde yapılacaklar konusunda Rudaw'a açıklama yapan Atalay, şöyle konuştu:

YOL HARİTASI KESİNLEŞTİ:
Son günlerdeki görüşme trafiği açıklamalara baktığımızda artık herkes söyleyeceğini söyledi. Yol haritası paylaşıldı. Bundan sonraki görüşmeler o yol haritasının uygulaması ile ilgili olduğu yönünde bir değerlendirme yapılabilir. Biz hükümetin açıklamalarını esas alırız. Hükümet kanadının gerek üçüncü göz, gözlemci, gerek İmralı'ya gidecek ziyaret edecek heyet ile ilgili resmi bir açıklaması olmadı. Başbakanımızın Erbil'de artık daha hızlanan bir süreç yaşanacağını söyledi. Yol haritası kesinleşti. İlk safhası, Türkiye'nin her yerinde güvenliğin tam olarak sağlanması. Güvenliği sarsacak gelişmeler asla söz konusu olmayacak. Ondan sonra da dışarı çekilme, silah bırakma gibi safhaları var. Bunun üzerinde arkadaşlarımız çalışacak.

SÜREÇTE NİHAİ HEDEF:
Seçimden önce gelişme olabilir açıklaması önemlidir. Bu sürenin biraz daha kısalacağı anlamına gelir. Bundan hepimiz memnuniyet duyarız. Yol haritası eninde sonunda mutlaka silah bırakmayı, eve dönüşlerin de yasal düzenlemesinin devlet tarafından yapılmasını içerir. Sonra da silahsız, şiddetsiz bir dönem ve herkesin siyaset yapması. Nihai hedef budur.

HDP'YE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR:
HDP'ye çok iş düşüyor. Bazen taraf oluyorlar. Taraf olmamalıdır. Arabulucu gibi olmalıdır.

KCK YÖNETİCİLERİ DE SİYASET YAPACAK MI?:
Çözüm sürecinin hedefi şiddeti bitirmek, siyaseti geçerli kılmak. Eve dönüş kısmı çok ciddi çalışmalar gerektiriyor. Bu konuda çalışmalar da var. Şu kişi, bu kişi diye söylemem zor olur. Ama hedef dağdaki insanın eve dönmesini sağlamaktır. Bu genelleme içinde söyleyeyim. Lider kadrolarının durumu belki daha farklı şeylerde değerlendirilebilir.