Erfelek Köylerinde Ayı Korkusu

Son yıllarda tüm Karadeniz'de olduğu gibi Sinop'un ilçelerinde de koruma altında olan ayılar, çevreye verdiği zararlarla gündeme geliyor.

İlçe köylerinde yaşayan çiftçilerden son zamanlarda büyük şikayetler aldıklarını belirten Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, bu durumun insanları tedirgin ettiğini söyledi.


Koca, "Çiftçilerimiz pahalı tarım girdileri ve pazar bulma sorunlarına rağmen imkanları zorlayarak üretim yapmakta, domuzların verdiği zararlarla başa çıkamazken şimdilerde koruma altında olan ayı zararlarıyla karşı karşıya kalmış, can ve mal güvenliği kalmadığı gibi ayılar çiftçilerimize sürdürülebilir tarım yapma imkanı vermemekte ve üretimi bırakma noktasına getirmektedir" dedi.

İlçenin genelde yüksek köylerinde ayıların korkusundan taşıma sistemine dahil öğrencilerin babaları tarafından tüfekler eşliğinde servis minibüslerine götürüldüğünü, köylülerin bal kovanlarının da ayılar tarafından balları yenerek parçalandığını söyleyen Koca, şunları kaydetti:
"Ayı kaynaklı sorunların çözümü için aç kalan ayıların köylere inmemeleri için ayıların yaşam alanlarına yiyecek bırakılmalı, ormanlara meyve ağaçları dikilmeli ve çevredeki ayı popülasyonunu kontrol edecek tedbirler alınmalı. Bu çalışmalara ek olarak da çiftçilerimiz uygun koruma tedbirleri almaları için bilgilendirilmeli. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ilgili diğer devlet kurumları bu konuda elektrikli çit kullanımı gibi uygun tedbirleri almalı, finansal olarak desteklemeli, zarar gören vatandaşların zararlarını tazmin etmek için bir sigorta sistemi oluşturulmalıdır."
Kaynak: AA