Menfezden Gelen Soğuk Havaya Karşı 'Havamatik' Geliştirdi

Eskişehir'de bir girişimci, menfezden gelen soğuk havayı ve evdeki ısı kaybını önlemek için "havamatik" geliştirdi.

Kent merkezinde yaşayan Kadir Çetin, iç ortam ile dış ortamı birbiriyle irtibatlandırarak havalandırmayı sağlayan menfezden gelen soğuk havayı ve ısı kaybını önlemek için, vatandaşların isteği üzerine geliştirdiği ve "havamatik" adını verdiği ürüne Türk Patent Enstitüsü'nden patent aldı.
Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmur olukları, davlumbaz, baca aspiratörleri ayrıca çelik çatı ve izolasyon işleri üzerine üretim yaptıklarını söyledi.

Kışın doğalgaz menfezlerinden soğuk hava geldiği için vatandaşların çoğunun doğalgaz menfezlerini kapattıklarını belirten Çetin, bu konuya çözüm bulmak için yaklaşık bir yıl araştırma yaptığını ifade etti.

Vatandaşların menfezleri kapatarak doğalgazdan zehirlenmemeleri için alternatif çözümler tasarladığını dile getiren Çetin, "Uzun süren araştırmalarım sonucunda bulduğum ürün sayesinde menfez kapama olayı bitti. İnsanların hayatları zarar görmeyecek artık" dedi.

Geliştirdiği ürünün yaygın olarak kullanılan menfezden farkını anlatan Çetin, "Havamatik rüzgarın direkt içeri girmesini engelliyor. Ayrıca iç ortamla dış ortam arasındaki bağlantıyı sağlayarak evin havalanmasını sağlıyor" ifadesini kullandı.
Vatandaşlardan, menfezle ilgili kendisine de çok şikayet geldiğini aktaran Çetin, şöyle konuştu:
"Normalde doğalgaz dağıtım firmalarının isteği üzerine insanlar camlarına, havalandırma için menfez bağlıyordu ama vatandaş çok rahatsız oluyordu. 'Çok soğuk geliyor, üşüyoruz, ısı kaybı oluyor' diye bana da çok şikayet geliyordu. Bende vatandaşlara yardımcı olmak için 'Ne gibi bir şey üretebilirim?' diye düşünürken bu aklıma geldi. Vatandaşların sağlığı söz konusu olduğu için bunu üretmeye karar verdim. İsmini de 'havamatik' koydum, havamatik hayat kurtarır."
-Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Sekreteri Tomsuk
Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Sekreteri Atilla Tomsuk, ürünün numunesi üzerinde, işe yararlılığını test etmek için, inceleme yaptıklarını kaydetti.

Yaptıkları inceleme sonuçlarını açıklayan Tomsuk, "Bu tür havalandırma menfezlerinin kullanım amacı ortalama taze hava girişini sağlayarak gaz yakıtlı cihazlarda yanma için gerekli oksijeni sağlamaktır ve ürün bu amaca hizmet edebilecek niteliktedir" değerlendirmesinde bulundu.
Tomsuk, ürünün aşağıya bakan kısmının bez, sünger, kağıt gibi malzemelerle kapatılması halinde tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA