Martıya Protez Ayak, Köpeğe Yürüteç

Eskişehir'deki bir ortopedi firması tarafından, misina bağlandığı için ayakları kopan bir martıya protez ayak, yürüme güçlüğü çeken bir köpeğe de yürüteç takıldı.

Martıya Protez Ayak, Köpeğe Yürüteç

İstanbul Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (Haykur) üyeleri tarafından bulunan ve takıldığı misinadan kurtulmak isterken iki yağını da kaybeden martıya Eskişehir’deki bir ortopedi firması tarafından protez takıldı. Eskişehir’de birçok hayvana ücretsiz protez ve ortez yapan bir ortopedi firmasının sahibi Niyazi Çapa, Haykur Başkanı Gizem Arıkan tarafından getirilen martıyla ilgili olarak, yapılan ameliyatın ardından bir protez hazırladıklarını ve yaraları iyileştikten sonra takarak yürümesini sağlayacaklarını söyledi.

Martının protez takıldıktan sonra eski yaşamına devam edeceğini ifade eden Çapa, “İki bacağı da dirsek ve diz altından ampute edilmiş. İki ayağı da yok. Biz aslını görmediğimiz için perdeli ayak yaptık ve taktık. Ameliyat yerindeki hassasiyetten dolayı tamamen monte etmedik. Acı çektirmemek için yara iyi olduktan sonra protezlerle yürüyecek. Geçen yıl burada bir leyleğe protez takmıştık. O leylekten hayırlı haber de geldi. İzmir Bayındır’dan bu leyleği Eskişehir’e gönderdiler. Biz de protezini taktık ve gönderdik, ancak bu sürede ailesi göç etti ve gitti. Tüm kış boyunca bu leyleğe bakım yapıldı. Leylekler bu sene geldiklerinde aynı bacanın üstündeki yuvaya geldi. Protez takılan leyleği de onların arasına koydular. Bütün sezon gezdi, tozdu ve göç esnasında protezle birlikte başka ülkelere gittiler. Şimdi merak ve heyecanla bekliyoruz. Acaba seneye yine gelecekler mi diye. İnşallah martının da tedavisi olduktan sonra takacağımız protezle leylek gibi kaderinin olmasını temenni ediyorum” dedi.

Haykur Başkanı Arkan ise, Çapa’ya teşekkürlerini ileterek, “Daha önce felçli bir köpek konusunda çalışmıştık. Yaptığı çalışmaları takdir ediyoruz. Martımızı bacağına misina bağlanmış halde bulduk. Çırpındıkça iki ayağı da kopmuş. Uyutmak istemedik, yaşatmak istedik. Niyazi beyden rica ettik, ‘hemen gelin yapalım’ dedi.

Biz de koştuk geldik. Kendisine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Öte yandan Eskişehir’de bulunan ve yaşına bağlı olarak yürüme güçlüğü çeken Badem isimli 8 yaşındaki köpeğe de, yine Niyazi Çapa tarafından yürüteç takıldı.
Kaynak: İHA