İşkur'dan, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 'Diğer Ödemeler' Açıklaması

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, bazı medya organlarında kaybolduğu iddia edilen İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının, ilgili mevzuat çerçevesinde işçilerin ve işsizlerin istifadesine sunulduğunu bildirdi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2. Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresine katılan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, İŞKUR Manavgat Müdürlüğünü ziyaret etti.
Ziyaret sırasında basın mensuplarına, Genel Müdür Yazıcı imzasıyla İşsizlik Sigortası Fonu gelir-gider tablolarında "diğer giderler" olarak belirtilen, bazı basın-yayın organlarda yer alan haberlerle ilgili yazılı açıklama dağıtıldı.
Yazıcı, İşsizlik Sigortası Fonu gelir-gider tablolarında "diğer giderler" olarak yürütülen tutarların çeşitli gider kalemlerinin toplamı olduğu kaydetti.

Fonun üçer aylık bağımsız denetim raporları ile yıllık aktüreyal raporlarında detaylı verilerin bulunabileceği belirtilen Yazıcı, "diğer giderler" kalemini şöyle açıkladı:
"Diğer giderler; fonun işletilmesine ilişkin yazılım, bağımsız denetim gibi cari giderler, işsizlik sigortası ödemeleri ile aktif işgücü programlarına ilişkin prim ve vergi ödemeleri, istihdamın teşvik edilmesine ilişkin çeşitli yasal düzenlemelerden dolayı fondan ödenen işçi ve işveren sigorta prim tutarları, özlük hakları fondan karşılanan personele ilişkin giderler, mahkeme ve avukat ücretleri ile fona fazladan ödendiği tespit edilen ceza gibi gelirlerin iadelerinden oluşmaktadır."
Bu tutarların bazılarında önceki yıllara göre yapılan ödeme ve faaliyetlerdeki artışa bağlı yükseliş görülmesinin doğal olduğu vurgulayan Yazıcı, örneğin istihdamın teşvik edilmesine ilişkin 2011 yılında 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na eklenen ve istihdamı teşvik eden geçici 10'uncu maddeden yararlanan işçi sayısının birikimli olarak arttığını ve yıllık teşvik tutarının 500 milyon lirayı geçtiğini bildirdi.
- Soma mağdurlarına 66,5 milyon lira ödendi
Yazıcı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Soma'da meydana gelen maden kazasından etkilenen işçiler ve ailelere yardım yapılmasını öngören geçici 12'nci madde 18 Haziran'da yasalaştı. Bu kapsamda maden kazası mağdurlarına 66 milyon 476 bin 367 lira ödendi. Görüldüğü üzere bazı medya organlarında ortadan kaybolduğu iddia edilen fon kaynakları, ilgili mevzuat çerçevesinde, Türkiye İş Kurumu ve İşsizlik Sigortası Fonu'nun artan görev ve faaliyetlerine mütekabil bir artışla işçilerimizin ve işsizlerimizin istifadesine sunulmuştur."
Açıklamaya göre, 21 Kasım itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan "diğer giderler" başlığıyla, yaklaşık 219 bin 226 lira cari giderler, 10,1 milyon lira damga vergisi, 308,5 milyon lira Genel Sağlık Sigortası primi, 18,1 milyon lira iadeler, 154 milyon lira sözleşmeli personel, 522,7 milyon lira teşvik ödemeleri, 184,3 bin lira vekalet ücretleri, 66,5 milyon lira Soma ödemeleri olmak üzere yaklaşık 1 milyar 80 milyon liralık ödeme yapıldı.
Kaynak: AA