Hüseyin Aygün'den Bahçeli'ye Dersim sorusu

CHP'li vekil Hüseyin Aygün, Tunceli'ye gidecek Devlet Bahçeli hakkında "Dersim gerçeği ile yüzleşmeye hazır mı?" dedi.

Hüseyin Aygün'den Bahçeli'ye Dersim sorusu
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, beraberinde, 15 Kasım 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza'nın torunun oğlu Rüstem Polat ve 1938 yılında askeri harekatta hayatını kaybeden Zeynel Çavuş'un torunu Hüseyin Akgün ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

'SİYASİ YARIŞIN BİR PARÇASI DEĞİL'

Meclis'in, bir Dersim kanunu çıkararak Dersimlilerden özür dilemesi gerektiğini belirten Aygün, 'Özür meselesi CHP ile AKP'nin tekelinde değildir. İki parti arasındaki son derece seviyesiz siyasi yarışın bir parçası da değildir. Özür dilenecekse bile bakalım kurbanlar sizin özrünüzü kabul ediyor mu?' diye konuştu.

'DERSİM GERÇEĞİYLE YÜZLEŞMEYE HAZIR MI'


Tunceli'ye gideceği açıklanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ev sahibi olarak, ev sahipliğine yakışır bir olgunlukla karşılayacaklarını anlatan Aygün, 'Kendisine Dersim gerçeklerini anlatmaktan yanayız ama Sayın Bahçeli Dersim gerçeği ile yüzleşmeye hazır mı?' dedi. Aygün, Berkin Elvan'a edilen küfürlerin, annesine yapılan yuhalatmaların zaten Seyit Rıza'nın mezarının bulunamayacağını gösterdiğini ifade ederek, 'Seyit Rıza'nın mezarı Berkin'in mezarıdır. Berkin'e ettiğiniz her küfür Seyit Rıza'ya edilmiştir. Biz böyle algılıyoruz. AKP bu meseleyi çözemez. CHP de cesaretli davranmalı' diye konuştu. Hüseyin Aygün, Dersim olaylarında 33 askerin öldürüldüğü bilgisinin yanlış olduğunu, 3 Mayıs 1937 tarihi itibariyle Dersim'de 2 askerin öldürüldüğünü savundu.

Rüstem Polat da Seyit Rıza'nın mezarının yerinin kendilerine bildirilmesi için uzun süredir mücadele ettiklerini, ancak bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi. Polat, Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye gerçekleştireceği ziyarette ev sahipliği yapacaklarını, kendi gelenek ve adetlerine göre Bahçeli'yi karşılamaya hazır olduklarını ifade etti. Rüstem Polat, Devlet Bahçeli hakkında, Seyit Rıza için kullandığı ifadelerden dolayı dava açtığını da hatırlattı. Zeynel Çavuş'un torunu Hüseyin Aygün de 'Ölülerimiz üzerinden siyaset yapılıyor. Ayıptır, günahtır' dedi.