Borçka'da Muhtarlara Yönelik Bilgilendirme Toplantısı

Borçka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilçe ve köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Borçka Kaymakamlığı salonundaki toplantıda, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü M. Fatih Cineviz, sağlıklı bir üretim modeli planlamak için istatistik kayıtlarının mutlaka sağlam olması gerektiğini, bakanlığın doğru istatistik bilgilerinin tespiti amacıyla yeni teknolojileri kullanarak yürüttüğü çalışmaların devam ettiğini söyledi.




Coğrafi yapısı yanında çeşitli faktörlerin de etkisi sonucu, bölgede profesyonel anlamda hayvancılığa yönelik büyük işletmelerin kurulumunun zorluğuna dikkati çeken Cineviz, şunları dile getirdi:
"İlçemizde hayvancılıkta ırk iyileştirme çalışmaları ile paralel olarak barınak şartlarının iyileştirilmesi, hayvan bakım ve besleme konuları ile hayvan sağlığı uygulamaları konularında üreticilerimize yönelik uygulama, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarını titizlikle yürütmekteyiz. Mevcut hayvansal üretimde verimliliğin arttırılmasının önündeki en önemli sorunların başında barınak şartlarının uygunsuzluğu gelmekte. Ne yazık ki, üreticilerimizin 'alışkanlıkları gereği' hatalı uygulamaları nedeniyle ahır ve ağıllarımız hayvansal refahı sağlar nitelikte değil. Bu durum da verimliliğin düşük kalmasına neden olmakta."
Artvin'in de içinde bulunduğu Doğu Karadeniz Projesi kapsamındaki illerde Bakanlığın Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmaya başlanan "Mevcut Damızlık Sığır ve Damızlık Koyun İşletmelerinin Desteklenmesi ile Damızlık Erkek Materyal Alımına" yönelik projenin, üreticilerin eksikliklerinin giderilmesini sağlar niteliğe sahip olduğunu vurgulayan Cineviz, şöyle devam etti:
"Bu proje ile ahır-ağıl yapılarının ilk tesisi veya mevcut yapıların iyileştirilmesi kapsamında gerçekleştirilecek olan yatırımlara yönelik yüzde 50 hibe uygulaması söz konusu, ayrıca belirli şartları karşılamak kaydıyla üreticilerimizin damızlık hayvan alımında da yüzde 80 hibe uygulaması yine proje kapsamında sağlanmakta. Belirttiğimiz konular ile ilgili bilgilendirme yazılarımızı geçtiğimiz dönemde muhtarlıklarımıza ulaştırdık. Bizler özellikle ilçemizde, daha fazla sayıda üreticimizin veya yatırımcımızın bu tür imkanlardan faydalanmalarını sağlamak amacıyla çaba sarf etmekteyiz. Ancak muhtarlarımızdan Bakanlığımızın çalışma konularına giren bu tür destekleme faaliyetleri konusunda, vatandaşlarımızı bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarımıza daha fazla katkı vermelerini bekliyoruz."
Toplantıda, 2015 Üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının 1 Eylül 2014 tarihinde başladığı ve 31 Aralık 2014 tarihinde sona ereceği de hatırlatıldı.
Kaynak: AA