Ayakları Kopan Martıya Protez, Köpeğe Yürüteç Takıldı

Eskişehir'deki bir ortopedi firması tarafından İstanbul'da misinaya dolanması sonucu ayakları kopan martıya protez, yürüme güçlüğü çeken yaşlı köpeğe de yürüteç takıldı.

Ortopedi firmasının yönetim kurulu başkanı Niyazi Çapa, gazetecilere yaptığı açıklamada, engelli hayvanlara ortez ve protez yaptıklarını bildirdi.
İstanbul'da yaşayan Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği (HAYKUR) Başkanı Gizem Arkan'ın, ayakları misina dolanması sonucu kopan "Martıcan" adlı martı için kendileriyle irtibata geçtiğini ve çalışmaları başlattıklarını bildiren Çapa, hayvanın tedavisi tamamlandıktan sonra takacakları protezle yürüyebileceğini bildirdi.
Martının iki bacağının da dirsek ve diz altından kesik olduğunu anlatan Çapa, "İki ayağı da yok. Biz aslını görmediğimiz için perdeli ayak yaptık ve taktık. Ameliyat yerindeki hassasiyetten dolayı tamamen monte etmedik. Acı çektirmemek için yara iyi olduktan sonra protezlerle yürüyecek" diye konuştu.

Geçen yıl da bir leyleğe protez taktıklarını anımsatan Çapa, şunları kaydetti:
"O leylekten hayırlı haber de geldi. İzmir Bayındır'dan bu leyleği Eskişehir'e gönderdiler. Biz de protezini taktık ve gönderdik ancak bu sürede ailesi göç etti ve gitti. Tüm kış boyunca bu leyleğe bakım yapıldı. Leylekler bu sene geldiklerinde aynı bacanın üstündeki yuvaya geldi. Protez takılan leyleği de onların arasına koydular. Bütün sezon gezdi, tozdu ve göç esnasında protezle birlikte başka ülkelere gittiler. Şimdi merak ve heyecanla bekliyoruz 'acaba seneye yine gelecekler mi?' diye. İnşallah martının da tedavisi olduktan sonra takacağımız protezle leylek gibi kaderinin olmasını temenni ediyorum."
- "700'den fazla hayvanı yürüttüğümüz koleksiyona martı eklendi"
Çapa, bugüne kadar 700'den fazla hayvana protez ve ortez takarak yürüttüklerini ifade ederek, "Koleksiyonumuzda bir martımız noksan kalmıştı. O da tamamlandı" dedi.

Yürüme güçlüğü çeken Golden cinsi 8 yaşındaki "Badem" adlı köpeğe yürüteç takılmasıyla ilgili de Çapa, "Yürütece bir traksiyon aleti takarak hayvanların da güçsüzlüklerinde yürümelerini sağladık. Bu hizmetle, devamlı yatmak mecburiyetinde kaldığı, yerde hareket ettiği, süründüğü için de vücudunda yaralar açılarak güç şartlar altında hayatını idame ettiren yaşlı köpekler ve yaşlı kediler de bundan sonra artık bu tür cihazlarla rahat edecekler" ifadesini kullandı.
Çapa, sevimli hayvanlara hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dernek Başkanı Arkan da Çapa ile daha önce felçli bir köpeğe ortez takılması yönünde çalıştıklarını dile getirerek, "Dernek olarak Niyazi Bey'in yaptığı çalışmaları çok takdir ediyoruz. Martımızı bulduk. Bacağına misina bağlanmış, çırpındıkça kopmuş ikisi de. Uyutmak istemedik, yaşatmak istedik. Niyazi Bey'den rica ettik. 'Hemen gelin yapayım' dedi.

Biz de koştuk geldik. Kendisine çalışmaları için teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA