Türkiye kabul etmezse kurşuna dizilecekler'

Çin zulmünden Tayland'a kaçan Uygur Türkleri, Türkiye tarafından kabul edilmezse Çin'de kurşuna dizilecek.

Türkiye kabul etmezse kurşuna dizilecekler'
İngiliz televizyonu Channel 4 öz yurtlarında insanca yaşamaları çok görülen uygur Türklerinin trajedisini haberleştirdi.

Toprakları elinden alınan, dini baskılara maruz kalan Uygurlar kurtuluş için çareyi Türkiye'de arıyor. Kanalın haberine göre, 300 Türk'ün umuda yolculuğu Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'dan kaçışla başladı.

MALEZYA'DAN TÜRKİYE'YE GELMEK İSTEDİLER

Grup, insan kaçakçılarının yardımıyla Tayland'a geçti. Sığınmacıların çoğu kadın ve çocuktu. Ölümden kaçmaya çalışan Uygur Türkleri Malezya'ya ulaşmaya çalışıyordu. Oradan bir yolunu bulup Türkiye'ye geleceklerdi.

ÇİN'E GERİ DÖNÜŞ ÖLÜM DEMEK

Tayland polisi onları 9 ay önce ormanda aç ve susuz halde buldu. Eğer Çin vatandaşı oldukları anlaşılırsa Tayland, 300 Türk'ü Çin'e geri gönderecek. Bu da ölüm demek.

Tek istedikleri Türkiye'de yaşamak. Çünkü artık Doğu Türkistan'da şansları kalmadı..

BORALTAN GİBİ OLMASIN

Çin zulmünden kaçıp Tayland'a sığınan ve Türkiye'nin kendilerini kabul etmesini bekleyen Uygurlar'ın hikayesi ister istemez akla 1945 yılında yaşanan Boraltan Köprüsü hadisesini getirdi.

1945 yılında Stalin zulmünden kaçan 146 Azeri Türkü Türkiye'ye sığınmıştı. Boraltan komutanı durumu Ankara'ya iletmiş ve "Azerileri teslim edin" cevabını almıştı. Bunun üzerine komutan Azerileri Rus askerlere teslim etmiş ve ardından 146 Azeri Boraltan Köprüsü'nde şehit edilmişti.

Şimdi Tayland'a sığınıp Türkiye'den umut bekleyen Uygur Türkleri'nin de en büyük korkusu, Çin'e teslim edilmeleri halinde kurşuna dizilmek...