Kritik Ülkelerindeki Veba Salgını Da Yakın Takibe Alındı

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Batı Afrika'daki Ebola, Körfez'deki MERS-CoV, Avrupa'daki kuş gribinde olduğu gibi kritik ülkelerdeki veba salgınını da yakın takibe aldıklarını söyledi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Afrika'nın doğusunda yer alan ada ülkesi Madagaskar'daki veba salgınında 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladığını hatırlattı.
Veba salgınında ilk vaka tanısının 31 Ağustos'ta konulduğunu, bugüne kadar ciddi artış gözlendiğini belirten Hatipoğlu, hastalığın yayılmasından endişe edildiğini dile getirdi.
Bir bakteri olan veba mikrobunun farelerden diğer hayvanlara ve insanlara pireler aracılığıyla bulaşabildiğini bildiren Hatipoğlu, "Madagaskar'da ekim-nisan döneminde şiddetli yağış sonucu yerleşim yerlerine kaçan fareler, veba mikrobunu insanlara bulaştırmasını artırmaktadır. Bölgede çok sık kullanılan böcek ilaçlarına karşı pirelerin direncinin artmasının da durumu kötüleştirdiği anlaşılmaktadır" dedi.

- Belirtileri: Aniden başlayan ateş, titreme, kusma
Zatürreli veba hariç, enfeksiyonun insandan insana bulaşmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Hastalık mikrop alındıktan sonra 2-8 gün içinde kendini gösterir. Hastada aniden başlayan ateş, titreme, kusma, nefes darlığı, halsizlik, deri lekeleri, burun kanaması, kan tükürme, kasık ağrıları, dalgınlık, baş ve sırt ağrıları görülür. Dil de kahverengi ve kurudur. Klinik olarak lenf düğümü iltihabı, kan dolaşımına yayılması sonucu menenjit, şok, yaygın damar içi pıhtılaşmaları ve veba mikrobunun vücudun diğer bölgelerinden akciğerlere yayılması sonucu şiddetli zatürre olabilir. Veba salgınında acil ve etkili tedavi uygulanmazsa vakaların yüzde 50-60'ı ölümle sonuçlanabilir. Erken tanı ve antibiyotik tedavisi hayat kurtarıcıdır. Sağlık Bakanlığı olarak Batı Afrika'daki Ebola, Körfez'deki MERS-CoV, Avrupa'daki kuş gribinde olduğu gibi veba hastalığı yönünden de bölgeyi gözlem altına aldık ve yakından takip ediyoruz."
- Vakanın görüldüğü bölgelerdekiler risk altında
Ortadoğu, Güney Afrika, Güney Amerika, Kuzey Amerika'nın batı bölümlerinde ve Asya'daki birçok alanda yabani kemirgen vebası bulunduğuna işaret eden Hatipoğlu, bazı alanlarda vahşi ve evcil fareler arasındaki yaygın temasın, lokal insan vebası salgınlarına ve zaman zaman da genel salgınlara neden olduğunu anlattı.
Hatipoğlu, veba vakalarının görüldüğü bölgelerdeki kırsal alanlara giden, kamp yapan, dağlık alanlarda gezen ve kemirgenlerle temas edenler için risk söz konusu olduğunun altını çizdi.
Kaynak: AA