Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin kasım ayı devam toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında yapıldı.

Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki toplantıda hayatlarını kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kayınvalidesi ile Manavgat Belediyesi Hukuk Müşaviri İbrahim Acar rahmetle anıldı, başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlandı.
Toplantıda, AK Parti ve MHP Grubu temsilcileri, bütçenin komisyondan geldiği gibi kabul edilmesini kararlaştırdıklarını bildirdi.
Bunun üzerine söz alan CHP Grubu Sözcüsü Songül Başkaya, Antalya'nın yüzölçümü, nüfusu, tarımsal altyapısı, kırsal noktalara gidecek hizmetlerde yeterli ve sağlıklı bir planlamanın olmaması, kadına yönelik hizmetlerle ilgili bütçelemenin yapılmaması nedeniyle CHP Grubu olarak bütçe hakkında çekimser kalma haklarını kullandıkların söyledi.

Başkan Türel da Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı taslak bütçesinin yüzde 90'ının yatırımlara ayrıldığını ifade ederek, gelecek yılın hem geçmiş dönemden kalan borçların 200 milyon liralık kısmını ödeyeceklerini hem de yatırımların yapılacağını anlattı.
Daha sonra yapılan oylamada Büyükşehir Belediyesinin 2015 yılı taslak bütçesi, 875 milyon lira olarak kabul edildi.
Bütçe ile ilgili bilgi veren Türel, ayakları yere basan, gerçekleşme oranı yüzde 90'ı bulacak bir bütçe taslağı hazırladıklarını kaydetti.

Türel, "Bu seneki gibi yüzde 60 değil, yüzde 90 ile tamamlanacak bir bütçe hazırlığı yürütmeyi öngördük. Taslak bütçeler adı üstünde taslaktır. Bunların gerçekleşme oranına sene sonu olduğunda bütçe kesin hesaplarında bakılacak ve kesin hesaplar o zaman görülecek. Biz ayaklara yere basan bir bütçe hazırlıyoruz" dedi.

Bütçeyi bir önceki sene ile karşılaştıran Türel, "Kadrolu personel giderleri 2014 bütçesinde yaklaşık yüzde 15 pay almış, 131 milyon 473 bin lira ile taslak bütçede yer ayrılmıştır. Bu sene ise bütçe içerisinde yüzde 16'lık pay ile geçen senekine eşdeğer bir rakam olmuştur. 137 milyon 287 bin lira personel gideri yer almıştır. 5 ilçeye hizmet verildiğinde ayrılan rakam 131 milyon, 19 ilçe için ayrılan rakam 137 milyondur. Bu da personel giderlerinin ne derece tasarruflu uygulanacağının bir göstergesidir" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinin önceki dönemde ihtiyaç fazlası personele harcadığı paranın 470 milyon lira olduğunu bildiren Türel, "Önceki dönemde 470 milyon lira ihtiyaç fazlası personele harcandı. Bu para ile Antalya yeniden inşa edilirdi. Deniliyor ki istihdama harcadık. İstihdam yatırımın içinde yer alıyor. Belki 20 bin kişiye istihdam sağlardı. Böylelikle İstidamı da en iyi şekilde sağlayacak bir hizmeti sunulur" ifadesini kullandı.
Kırsal alanda yapılacak yatırımlara da değinen Türel, 2015 bütçesinde kırsal hizmetler için ayrılan payın 100 milyon lira olduğunu kaydetti.

Türel, şöyle devam etti:
"Neredeyse 5 misli bütçeyi köylere, beldelere kırsal hizmet bütçesi olarak ayırabilmeyi başarıyoruz. Yanlış anlamayın, bunu harcayacağız. Hatta ilk adımını da atmış bulunuyoruz. 2014 bütçesi içinde böyle bir ciddi yatırım atağına kalacaksak, makine parkının geliştirilmesi lazım. 2014 bütçesinden bugünlerde 20 milyonluk iş makinesi alımını Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştiriyoruz. Bunlar yol hizmetlerinde kullanılacak. Geçmişte sadece 20 milyon lira su ve yol için harcanıyorsun, bugün Büyükşehir Belediyesi olarak sadece makine parkına harcıyoruz. Bunlar yönetimimizle finans kaynakların ne kadar verimli kullanıldığının bir göstergesidir."
Toplantı, bazı meclis üyelerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: AA