Selahattin Demirtaş: CHP'nin önerileri olsun

HDP Eşbaşkanı Demirtaş, çözüm süreciyle ilgili, ''İzleme Kurulu'nda CHP'ye yakın, onların önereceği isimler yer alırsa iyi olur kanaatindeyim'' dedi.

Selahattin Demirtaş: CHP'nin önerileri olsun
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekillerinin de katılımıyla yapılan MYK toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Adalet Bakanı ile yapılan görüşmenin ardından hasta tutuklular ile ilgili gelişme olabileceği ifade edildi. Bununla ilgili verilen somut bir bilgi var mı?" sorusunu yanıtlayan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Adalet Bakanının kendisi, daha önce Başbakanın kendisi bu konularda adım atmanın zor olmadığını söylediler. İnsani bir konu çünkü. Biz, sadece içerideki siyasi Kürt tutsaklardan da söz etmiyoruz. Gerçekten de hangi amaçla içeride tutuluyor olursa olsun ölüm riskiyle karşı karşıyaysa içeride yaşamını, tedavisini sürdüremiyorsa insani olarak dışarıda tedavi görme ve son saatlerini, günlerini ailesinin yanında geçirme hakkı gibi bir şey var. Bu insani bir şeydir, müzakere ile barış süreci ile çözüm süreci ile doğrudan bağlantılı bir pazarlık mevzusu, başlığı da değil. Adalet Bakanının bu konuda daha hızlı adım atması için arkadaşlarımızla bir görüş alışverişinde bulunduk."

Demirtaş, "Adaya ne zaman gidileceğine ilişkin kesinleşmiş bir tablo var mı?" sorusuna Demirtaş, "Yok, daha tarih bize bildirilmedi" cevabını verdi.

Heyete dahil edilecek 2 isme ilişkin bir teyit gelip gelmediğinin sorulması üzerine Demirtaş, "Bir sorun olmayacağını düşünüyoruz ama bir teyit almadık" dedi.

Demirtaş, "İzleme heyetine dahil olacak isimlerin akil insanlardan oluşması konusunda bir mesafeniz var mı? Sizin önerdiğiniz isimler kimler?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Akil insanlar grubundan da olabilir ama tamamı akil insanlar grubundan seçilirse bu eksiklik olur diyorum çünkü akil insanlar grubunda yer almamış ama çözüm izleme grubuna dahil olabilecek düzeyde mutlaka insanlar vardır. Onlara da açık olması lazım. Bir de oluşturulma yöntemi itibariyle hükümet sadece kendisi oturup listeyi hazırlayıp, 'Ben, bu şekilde uygun gördüm' yaklaşımıyla, tekçi, dayatmacı bir yaklaşımla ele almak yerine bunu açıkça kamuoyunda tartışarak yapmalıdır. Şimdi Sayın Başbakan, benim söylemlerime karşı 'Uzlaşma olmamış konularda açıklama yapmak doğru değil' falan diyor ama Sayın Başbakan da bu konularda daha açık daha şeffaf olursa daha iyi olur. Biz açık, şeffaf davranmaya gayret ediyoruz. İzleme Kurulu oluşturulacaksa Sayın Başbakan gerekirse bütün siyasi partileri ziyaret etsin, görüş, öneri alsın, sivil toplum örgütleri, meslek örgütlerini toplantıya davet etsin, görüş öneri alsın. Bu şekilde daha katılımcı, daha demokratik bir yöntem olmaz mı "

"CHP 'Böyle bir heyette olmayız' dedi. Bu değerlendirmeye ne diyeceksiniz?" sorusunu yanıtlarken Demirtaş,"Sayın Kılıçdaroğlu, 'milletvekili heyetine dahil olmayız' diyordu. İzleme Kurulu ile ilgili görüşleri nedir bilemiyorum. Yer alırlarsa İzleme Kurulu'nda, bu üçüncü göz dediğimiz İzleme Kurulu'nda CHP'ye yakın, onların önereceği isimler yer alırsa tabii ki bu iyi olur kanaatindeyim. Takdir onların elbette" diye konuştu.

"Sekreteryada yer alacak mahkumlara ilişkin öneriniz hükümetten kabul gördü mü " sorusu üzerine Demirtaş, "Herhangi bir sıkıntı olmadığı iletildi bize ancak değişimin yapılıp yapılmadığını tam bilmiyoruz" dedi. Demirtaş, mahkumların isimlerini güvenlikleri itibariyle ifade edilmesinin doğru olmayacağını kaydetti.