500 Yıllık Miras Ayağa Kalkıyor

Define avcıları tarafından içi talan edilen Yatağan’ın Bozüyük Mahallesindeki tarihi cami, han ve köprü restore edilerek turizmin hizmetine sunulacak.

500 Yıllık Miras Ayağa Kalkıyor
Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında ordunun dinlenmesi ve ibadetini yapması için yaptırılan yaklaşık 500 yıllık tarihi dokularda incelemelerde bulunan Vali Amir Çiçek, eski eserlerin gün yüzüne çıkartılarak turizmin hizmetine sunulması için gerekli desteği vereceklerini açıkladı.


Tarihi cami hakkında Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ten bilgi alan Vali Çiçek, Kanuni'nin mirasına sahip çıkmak ve caminin ilk yapıldığı günlerdeki güzelliğine kavuşturulması için çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Tarihi yapılan restorasyonu için Muğla Anıtlar Kurulundan röleve ve restorasyon projeleri geçirildiğini belirten Çiçek, “Peyzaj ve elektrik projeleri tamamlandı. Tarihi yapılar, Muğla Valiliği Kültür Katkı Fonu'ndan aktarılan 1 milyon 195 bin lira ödenekle restore edilerek turizme kazandırılacak. Tarihi cami, han ve köprü, Yatağan Belediyesi tarafından 26 Kasım'da ihalesi yapılarak restore edilecek” dedi.

Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Bilal Söğüt ise, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1522'de Bozüyük'ten geçerek Rodos seferine çıktığını, 1525'te aynı güzergâhtan İstanbul'a döndüğünü belirterek, “Rodos seferi esnasında bu handa 36 bin kişi konakladı. Konaklama esnasında askerlerin ibadetlerini yapabilmeleri için cami inşa edildi. Osmanlı Dönemi ile ilgili ciddi anlamda yöremize katkı sağlayan merkezlerden birisi burası” dedi.

DEFİNE AVCILARI TALAN ETTİ
Yaklaşık 200 yıldır ibadete kapalı olan cami, define avcılarının, caminin minberi ile değişik noktalarına çukurlar açtıkları ortaya çıktı. Definecilerin caminin temeline kadar indikleri gözlenirken, definecilerin İpek Yolu’nun kavşak noktası olan yaklaşık 1200 yıllık bir köprüyü de define aramak amacıyla adeta parçaladıkları ortaya çıktı. Vali Çiçek, kazı çalışması yapılan alanları görünce İlçe Jandarma Komutanlığı yetkililerine daha dikkatli olmaları konusunda talimat verdi.
Kaynak: İHA