Vatandaşlar Yangınlara Karşı Uyarıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amirliği, kış aylarında yaşanabilecek yangınlara karşı vatandaşları uyardı.

Grup amiri Yavuz Durak, yaptığı açıklamada, kış aylarında meydana gelen yangınların yüzde 50'sini baca yangınları olduğunu belirtti.

Ev ve iş yerlerinde bulunan kalorifer dairelerinin, kazanların ve bacaların, üzücü olaylara sebebiyet verilmemesi için şimdiden bakımlarının periyodik olarak yapılması gerektiğini ifade eden Durak, bu kapsamda birçok resmi kurumun kalorifer bacalarının temizlendiğini bildirdi.
Sobaların elektrik tesisatlarından uzak yerlere kurulması ve çıkan küllerin çöpe atılmayarak ayrı depolanması, baca küllüklerinin de periyodik olarak temizlenmesi gerekliliğe işaret eden Durak, "Bacaların düzenli temizlenmesi ve ev içerisindeki soba borularının bağlantı yerlerinin iyi yapılması çok önemli. Ayrıca yatay durumdaki borular sabitlenmeli. Bu şekilde üzücü olayların önüne geçilebilir" dedi.

Durak, yangınlara karşı alınacak önlemleri şöyle sıraladı:
"Baca temizliğinin mutlaka yaptırılması, katı yakıt kullanılan yerlerde yatmadan önce sobanın iyice söndüğünden emin olunması, çocukların evde yalnız bırakılmaması, itfaiye araçlarına yol verilmesi, evlerde bir yangın söndürme cihazı bulundurulması ve kullanımının öğrenilmesi, evden ayrılırken elektrik fişlerinin prizden çekilmesi, uzun süre evden ayrı kalacaksanız doğalgaz ve tüp gaz vanasının kapatılması, soba veya elektrikli ısıtıcı yakınına elbise asılmaması veya yakınında bulundurulmaması, evlerde tüp gaz kullananların tüp değişimlerini dikkatli yapması, gaz kaçağının sabunla kontrol edilmesi, apartman sakinlerinin bodrum ve çatı arası kısımlara giren çıkanı kontrol etmesi ve bu bölümlerde yanıcı malzeme bulundurulmaması gerekir. Ayrıca 110 nolu itfaiye ihbar hattının gereksiz yere meşgul edilmemesini önemle rica ediyorum. Unutulmamalıdır ki bir gün bu telefon herkese lazım olabilir."
Kaynak: AA