Ali Mumcu’dan Organ Bağışı Haftası Açıklaması

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Ali Mumcu, 3-9 Kasım “Organ Bağışı Haftası” nedeniyle yaptığı açıklamada organ bağışının önemine vurgu yaptı.

Ali Mumcu’dan Organ Bağışı Haftası Açıklaması

Mumcu, organ bağışının kişinin tıbben yaşamı sona erdiğinde, doku ve organlarının kullanılmasına izin verilmesi olduğunu ifade etti.

Mumcu, “Organ nakli son dönem organ yetmezliklerinde kullanılan en iyi tedavi yöntemidir; hastaların yaşam süresini uzatır, yaşam kalitelerini yükseltir. Böbrek, karaciğer ve kalp, nakle en çok ihtiyaç duyulan organlardır” dedi.

Ülkemizde 59 bine yakın diyaliz hastasının bulunduğuna dikkat çeken Mumcu, “Bu durum şeker hastalığı ve hipertansiyonlu hasta sayısının da sanıldığından daha hızlı artması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur ve en gelişmiş ülkeler için bile ekonomik ve sosyal hayata ciddi bir yüktür” ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZDE HER YIL YAKLAŞIK 6 BİN KİŞİ ORGAN BULUNAMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR"
Mumcu, organ nakillerinde, organın kaynağının canlı veya kadavra olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
“Avrupa ülkelerinde nakledilen organların çoğu kadavra kaynaklı iken, ülkemizde canlı verici kaynaklıdır. Çünkü ülkemizde kadavra sayısı azdır. Kadavradan organ alınabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekir. Beyin ölümü; nörolog veya nöroşirurjiden, veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından kanıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar verilir. Beyin ölümü kurulunun yaptıkları detaylı muayene ve tetkikler sonrası tereddüt olmadan teşhis edilen tıbbi ölüm halidir. Diğer yanda ülkemizde Ulusal Bekleme Listesinde yaklaşık 22 bin böbrek, 2 bin civarında karaciğer ve 600 civarında kalp hastası mevcuttur. 3 bin 500’e yakın hasta ise ışığa hasret korneo beklemektedir.”

"18 YAŞINI DOLDURAN BİREYLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR"
18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarını bağışlayabileceğini hatırlatan Mumcu, “Organ bağışı yapmak isteyen kişiler, hastanelerde ve İl Sağlık Müdürlüklerinde bulunan organ bağış noktalarına, aile sağlığı merkezlerine ve toplum sağlığı merkezlerine başvurarak organ bağışında bulunabilir, organ bağış belgesi alabilir. Organ bağışı yapan ya da organ bağışına olumlu yaklaşan kişiler bu isteklerini yakınlarıyla mutlaka konuşmalıdır. Ülkemizde organ bekleyen hasta sayısındaki artış hızla devam etmektedir. Bu amaçla organ yetmezliğine neden olan hastalıklar mutlaka önlenmelidir. Organ nakillerini arttırmak için yoğun bakım ünitelerinde beyin ölüm tanısı koyma kapasitesi arttırılmalıdır. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınları, organ bağış taleplerine kulak vermelidir. Bir gün kendimizin ve sevdiklerimizin de sağlıklı bir yaşam için organ nakline ihtiyaç duyulabileceği düşünülmelidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA