Soma'da Maden İşçilerine Şok

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin madende yaşamını yitirmesi halen sıcaklığını korurken, şirkete ait diğer maden ocağında çalışan 28 işçi, servis aracından indirildiklerini ve işten çıkarıldıklarının tebliğ edildiğini söyledi.

Soma'da Maden İşçilerine Şok


"SERVİSTEN İNDİRDİLER" İDDİASI
İddiaya göre, Soma Kömür İşletmeleri'ne ait Işıklar maden ocağına çalışmaya gitmek için servislere binen maden işçileri güvenlik noktasında şirket görevlileri tarafından durdurularak 28'i servisten indirildi. Görevlilerce kart basım cihazına kartlarını basması istenen işçilerden 28'inin kartı cihazı okumadı ve bu kişiler araçtan indirilerek iş haklarının fesh olduğu söylendi. Şirkete ait başka bir araçla tekrar ilçeye dönen işçiler sırtlarında çantaları ile ne olduğunu anlamak için Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'nin yolunu tuttu.

"ŞİRKETİN MERKEZİNDEN GELEN TALİMAT DOĞRULTUSUNDA İŞTEN ÇIKARILDILAR"
Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi 3 nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, "Bugün gündüz vardiyasında çalışan arkadaşlar servisle işe giderken şirketin güvenlikçileri ve muhasebecileri tarafından Atabacası mevkisinde servisten indirilmiş. Kart okuma sistemiyle kartlarını okutan arkadaşlar arasından kartları okunmayan 28 işçiyi servisten indirerek, 'sizin iş haklarınız fesh oldu size bir otobüs tutup geri göndereceğiz demişler. Gündüz vardiyasından 18 diğer vardiyadan 10 arkadaşı geri gönderdiler. Gerekçe olarak ise hiçbir şey yok" dedi.

Şirketin İstanbul'daki genel merkezinden avukatlar tarafından gönderilmiş bir liste ile çıkış verildiğini anlatan Bülbül, "Bir hafta içerisinde işçilere noter tarafından tebliğ edileceği söylenmiş. Arkadaşlar bize gelerek çözüm bulmamızı istedi. Biz de Ankara ile genel merkezimizle görüştük. Arkadaşlarla şu an çalışma halindeyiz. Avukatlarımızla da görüştük süreci bekleyeceğiz bakalım ne olacak" diye konuştu.

MAĞDURUZ
Soma Kömür İşletmeleri'nde 9 yıl çalıştığını belirten ve bugün sabah saatlerinde işe giderken servisten indirilerek iş haklarının feshedildiğinin söylendiğini kaydeden Fatih Hüyük ise, şunları söyledi:
"9 seneden beri bir gün işe gitmemişliğim yok. Devamlı çalışmış bir insanım. 13 Mayıs'taki maden faciasından sonra 29 Mayıs'tan bu yana da şirket gelmeyin dediği günler hariç ful çalışmış kişilerdenim. Bugün sabah işe giderken Işıklar Maden Ocağı'na 8 km kala bizi durdurdular. Orada kart basım cihazına kartlarımızı gösterdik. Bizim kartlar okumadı. Bu nedenle bize dediler siz araçtan inin. Bize hiçbir açıklama yapılmadan şirketin görevlilerinden biri geldi, 'Biz gerekçeyi bilmiyoruz, fakat sizin çıkışlarınız İstanbul'dan şirketin avukatlar birliği tarafından bize gönderildi' dedi.

Bizim şu anda elimizde hiçbir belge yok. Tutanak yok. Biz de bunu netleştirmek amacı ile buraya geldik. Sendika görevlilerinden bu durumu izah etmelerini istedik. Onlar da bize bir şey bilmediğini söyledi.

Mağduruz. Bütün haklarımızı istiyoruz. Bana gerekçe gösterilseydi şu sebepten dolayı sana çıkış verdik deselerdi bir şey demeyecektim. Hiçbir suç vukuat işlemedim. Bana gerekçe gösterilmesini istiyorum."
Sekiz yıldır Soma kömürlerinde çalıştığını söyleyen Hamdi Küyük ise "Bugün sabah saatlerinde işe giderken bizi servisten indirdiler. İş hakkımızın fesh olduğunu bize söylediler. Elimize ne kağıt ne de gerekçeyi gösteren belge vermediler" dedi.

Kaynak: İHA