'Sıtma ve Ebola'nın Ön Klinik Bulguları Birbiriyle Örtüşmektedir'

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Hastaneye kaldırılan Ebola şüpheli 28 vakadan 12'sinde sıtma mikrobuna rastlandı. Çünkü sıtma ile Ebola ön klinik bulguları, birbiriyle tamamen örtüşmektedir" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı olarak Ebola virüsü dahil dünyadaki tüm enfeksiyonları yakından takip ettiklerini, enfeksiyonların salgın hale dönüştüğü durumlarda tedbirleri aldıklarını söyledi.

Türkiye'de enfeksiyonlarla mücadelenin 1800'lü yıllara dayandığını belirten Hatipoğlu, Osmanlı Devleti'nin 2. Mahmut döneminde gemilerle gelen yolculardan veba ve koleranın taşındığının görülmesi üzerine yolcuları muayeneye tabi tuttuğunu ifade etti.

Hasta olmayanlar için de gerekli tedbirlerin alındığını aktaran Hatipoğlu, "Günümüzde ise Genel Müdürlüğümüz, uluslararası giriş noktalarında görev yapmakta olup, salgınların yurdumuza girişlerini önleme adına Sağlık Bakanlığınca alınan tedbirleri uygulayan bir kurumdur" diye konuştu.

- "Her yıl dünyada 207 milyon sıtma vakası görülmekte"
Hatipoğlu, Türkiye'de son dönemde Ebola şüphesiyle birçok kişinin hastaneye kaldırıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Hastaneye kaldırılan Ebola şüpheli 28 vakadan 12'sinde sıtma mikrobuna rastlandı. Çünkü sıtma ile Ebola ön klinik bulguları, birbiriyle tamamen örtüşmektedir. Sıtma çıkan vakaların hepsinde ilk 6 saatte bu tanı konulma başarısı gösterilmiş ve geç kalınmadan tedavilerine başlanmıştır. Sıtma, ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, kusma, öksürük, ishal, karın ağrısı, halsizlik ve aşırı terleme ile seyreden bir hastalıktır. Hastalık ilerlediğinde böbrek, karaciğer ve beyin etkilenir. Çoklu organ yetmezliği gelişir. Parazitini taşıyan Anofel cinsi sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Sıtma, yaygın ve yaşamı tehdit eden, tedavi edilmezse dünyada enfeksiyonlar içinde en fazla ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Her yıl dünyada 207 milyon sıtma vakası görülmekte ve yaklaşık 627 bin kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Burada erken tanı önemli olup, hayat kurtarıcıdır. Dünyada Ebola vaka sayısı ise 14 bin 413'e, ölüm sayısı ise 5 bin 177'ye ulaşmıştır. Türkiye'de Ebola vakası yoktur."
Orta ve Güney Amerika'nın kırsal alanları, Güney Pasifik, Karayipler, Afrika ve Güneydoğu Asya'nın, sıtmanın en çok görüldüğü yerler olduğunu aktaran Hatipoğlu, buradaki ülkelere giderken vatandaşlara Seyahat Sağlığı Merkezlerinde, sıtmadan koruyucu tabletlerin ücretsiz olarak verildiğini vurguladı.
Kaynak: AA