Sgk’nın Yeni Uygulaması Türkiye’deki Erkeklerin Yüzünü Güldürecek

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bilal Gümüş, ereksiyon bozukluğu olanlarda kullanılan penil protezin, Amerika ve Avrupa Birliği’nden sonra Türkiye’de de SGK kapsamına alındığını ve 14 bin TL’nin SGK tarafından karşılandığını bildirdi.

Sgk’nın Yeni Uygulaması Türkiye’deki Erkeklerin Yüzünü Güldürecek

CBÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gümüş, erektil disfonksiyon hastalarına uygulanan farklı tedavilerin sonuç vermemesi durumunda penil protez operasyonlarının SGK tarafından ödendiği belirtti.

Prof. Gümüş, Amerika, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde SGK tarafından karşılanan Penil protezin, Türkiye’de de SGK kapsamına alınmasıyla erkekler arasında sık görülen bir sağlık sorununun da çözüme kavuşturulduğunu vurguladı. Prof.Dr. Gümüş, “Erektil disfonksiyon hastalığında tedavi yöntemlerinde bir de penil protez operasyonlarıdır. Medikal tedavilere cevap vermeyen, diyabetik hastalara, pelvik cerrahi geçiren ve ereksiyon problemi yaşayan hastalara uygulanan penil protezleri SGK tarafından karşılamaktadır” dedi.

Manisa’da son 15 yılda 300 hastaya, SGK kapsamına alındıktan sonra 9 hastaya cihazdan taktıklarını kaydeden Gümüş, “Erkeklerde yaşla beraber artış gösteren erektil disfonksiyon hastalığı, hastaların doktora başvurmakta yaşadığı çekincelerden dolayı Türkiye’de tam olarak bilinmese de, dünya genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu rakamda, dünyada yaklaşık 700 milyon erkeğin ereksiyon bozukluğu yaşadığını gösteriyor. Penil protez için herhangi bir yaş sınırı yok. Uygun endikasyonu taşıyan ve protezi kullanabilecek olan hastalara operasyonu başarı ile gerçekleştiriyoruz. Özellikle orta yaş grubu hastalar (55-65) çok daha talepkar. Cinsel hayatının kötüleştiğini ifade eden hastaların psikolojik durumlarında da bozulma olmaktadır. Ereksiyon bozukluğu yaşayan hastada, gerginlik, öfkelenme, kendine güven kaybı ve depresyon sorunları sıkça rastlanmaktadır. Buna karşılık depresyonda olan hastaların ortalama yüzde 70’inde cinsel hayatlarında azalma ve çeşitli derecelerde bozulma meydana gelmektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de, bu konuyla ilgili yapılmış detaylı bir araştırma olmamasına karşın, günlük pratiğe bakıldığında hastaların yaklaşık dörtte birine protez operasyonları uygulandığını kaydeden Gümüş, son olarak şunları söyledi: “Cinsel aktivitelerin de azalma ve bozulma olan her hastanın doğru tedavi uygulamalarından faydalanması için bir uzmandan yardım alması son derece önemlidir. Türkiye’de hastalar çoğunlukla sosyal yaşam ve evlilik hayatlarındaki kötüleşmenin seviyesine göre doktora gitme ihtiyacı duyuyor. Ayrıca, ülkemizde doktora başvuru durumu sosyokültürel seviyeyle paralel orantıda ilerliyor. Bu anlamda doktora başvuru bakımdan Ege bölgesi oldukça iyi durumda.”
Kaynak: İHA