Hırvatistan'daki Vukovar Katliamı'nın 23. Yıl Dönümü

Hırvatistan'ın doğusundaki Vukovar kentinde, eski Yugoslavya Ordusu (JNA) askerleri ile Sırp paramiliter birlikler tarafından katledilen 3 binden fazla kurban katliamın 23. yıl dönümünde anıldı.

Sırplar'ın, 23 yıl önce tanklar eşliğinde girdiği ve yaklaşık 3 bin kişinin katledildiği Vukovar'da, aradan geçen 23 yıla rağmen yaralar hala taze. Katliamın üzerinden geçen çeyrek asra rağmen, Vukovar'da hayatını kaybeden 350 kurbanın cesedine hala ulaşılamadı.
Hırvatistan'ın farklı şehirlerinden ve yurt dışından Vukovar'a akın eden binlerce insanın katıldığı tören, 1991 yılındaki savaşta yaralananların tedavi edildiği Vukovar Devlet Hastanesi'nin bahçesinde başladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, Başbakan Zoran Milanoviç, Meclis Başkanı Yosip Leko'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katıldığı törenler kapsamında, grup, hastaneden savaşta katledilen kurbaların defnedildiği anıt mezarlığa kadar yürüdü.
Vukovar'daki hemen her evin penceresine Hırvatistan bayrağı asıldı, kurbanlar anısına mum yakıldı.
Mezarlıkta, Vukovar'da katledilen kurbanlar anısına dikilen anıta heyetlerin çelenk bırakması ile başlayan törenler, dini ayinle devam etti.

- Vukovar'da ne oldu?

Hırvatistan'ın, 1991 yılı haziran ayında eski Yugoslavya'dan ayrıldığını açıklamasıyla başlayan savaştaki en büyük ve kanlı çatışamaların yaşandığı Vukovar'daki olaylar, 1991 yılı ağustos ayından kasım ayına kadar devam etti. Dönemin Yugoslavya Ordusu (JNA) mensupları ve Sırp paramiliter birlikler, üç ay boyunca Vukovar'ı kuşatma altında tuttu.
Çatışmaların başladığı dönemde yoğun top atışına maruz kalan Vukovar, JNA ve Sırp paramiliter birliklerin kenti işgali ile sona erdi. Sırplar'ın, çoğunluğu Hırvat olan 85 bin nüfuslu Vukovar'ı işgalinin ardından kentteki sivil halk işkencelere maruz kaldı, öldürürüldü ya da sürgün edildi. Resmi olmayan rakamlara göre, Vukovar'da bu dönemde yaklaşık 3 bin 600 kişi öldürüldü, binlerce insan toplama kamplarında esir tutuldu.
Vukovar, 1998 yılından "tam anlamıyla" Hırvatistan'ın kontrolüne geçse de kentte yaşam hiçbir zaman normale dönmedi.
Vukovar'da yaşanan katliamlar nedeniyle ICTY, JNA komutanlarından Milet Mrkşiç'e 20, Veselin Şlyivançanin'e 10 yıl hapis cezası vermişti.
Geçen hafta serbest bırakılan Seşely'in davasındaki başlıklardan biri de Vukovar'daki katliamdı. Yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz herhangi bir karar açıklanmadı.
Kaynak: AA