Çiğ Balıkta Bulunan Parazit Ciddi Rahatsızlıklara Neden Oluyor

Ukraynalı 41 yaşındaki Kaptan Sergiy Oliynyk görevi sırasında yediği çiğ balıklar sonucu hastanelik oldu.

Çiğ Balıkta Bulunan Parazit Ciddi Rahatsızlıklara Neden Oluyor

Yaşamının büyük bir çoğunluğu denizlerde geçen ve bu nedenle çok balık tüketen 41 yaşındaki Ukraynalı Kaptan Sergiy Oliynyk, halsizlik, eklem ağrıları gibi şikâyetlerle kaldırıldığı hastanede çiğ balıkta bulunan ‘Diphyllobothrium Latum’ parazitinin neden olduğu B12 vitamini eksikliği sonucu yoğun bakıma kaldırıldı. Çiğ balıkta bulunan parazit sonucu ‘Pernisiyöz Anemi’ adlı hastalığa yakalanan denizci gördüğü tedavinin sonrasında sağlığına kavuştu.

Çiğ balıkların vücuda zararlı olduğuna ilişkin açıklamalarda bulunan Avrasya Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Mecdi Ergüney, “Ukraynalı Kaptanda çiğ balık yemeye bağlı B12 vitamini azlığı sonucu derin anemi tespit edildi. Hemoglobin (HGB) 4’e kadar düşmüştü. Bu durumdayken bize başvurdu. Nefes darlığı ve tansiyon düşüklüğü nedeniyle yoğun bakıma aldık. Yoğun bakıma alma nedenimiz hastanın kanının oksijeni devamlı taşıyamaması, nefes darlığı ve kalp yetmezliği gibi ani bir şok yaşamasıdır. Hastamız, bir gece yoğun bakımda kaldıktan sonra ‘Pernisiyöz Anemi’ yani yoğun B12 vitamini düşüklüğü görüldü.

Hastalığın tanısını koyduktan sonra hastamıza B12 vitamini tedavisi gerçekleştirdik” dedi.

ÇİĞ BALIK YİYENLER DİKKAT
Balıkların çiğ bir şekilde yenmemesi konusunda uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Mecdi Ergüney, “Bu tür bir vaka ile karşılaşmamak için, çiğ balık yememek gerekiyor. Az pişmiş balık bile zararlı olabiliyor. O nedenle balık tüketmeden önce çok iyi bir şekilde pişmiş olmasına dikkat edilmeli. Hastamız kaptan olduğundan ve uzun seyahatler gerçekleştirdiğinden beslenmesinde balıkları çok iyi pişirmeden kullanabiliyor” diye konuştu.

ÇİĞ BALIK PARAZİTİ NE GİBİ BELİRTİLER GÖSTERİYOR?
Yaklaşık olarak bir ay önce genel bir yorgunluk hissettiğini söyleyen Ukraynalı Kaptan Sergiy Oliynyk, “Yorgunlukla beraber ateşim 37,5 civarına kadar çıktı. Onun yanı sıra şiddetli bir iştahsızlık hissetmeye başladım. Şiddetli çarpıntılar yaşadım. Kendimi genel olarak çok kötü hissediyordum. Fiziki aktivite sırasında kas ve eklem ağrıları yaşıyordum. Son 5 gün içerisinde de kendimi daha da kötü hissettiğimden doktora başvurma ihtiyacı duydum. Deniz üzerinde olduğumdan dolayı devamlı balık tüketmiştim ve şartlarımızdan dolayı da bu balıkları çok iyi pişiremedik. Yaşadıklarımdan sonra kendim şuan çok iyi hissediyorum. Normal yürüyebiliyorum. Kalp çarpıntım baş ve eklem ağrılarım sona erdi. Ayrıca beni tedavi eden doktorlara çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Parazitin gücüne bağlı olarak belirtilerin bir hafta içinde kendini göstereceğini ifade eden Ergüney, “Kişide kansızlık var ise ve kendisinde yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, sinirsel ağrılar baş ağrıları, unutkanlık gibi belirtilere rastlıyorsa hemen bir hekime başvurması gerekiyor. Hasta bir hafta kadar bir sürede iyileşir fakat kan değerlerinin düzelmesi 1,5 ay kadar sürer. Biz bu tür vakalar için öncelikle parazitin cinsini tespit ediyoruz. Ona göre ilaçlar veriyoruz. Bu arada hayati fonksiyonların geriye dönmesi için de B 12 vitamini veriyoruz. Ukraynalı hastamızın şu an hayati fonksiyonlarında bir sorun yok. Ancak hastamız yoğun bakıma yatmakta 3 gün gecikseydi hastalığı ölümle sonuçlanabilirdi” diye konuştu.

HANGİ TÜR BALIKLAR TEHLİKELİ
‘Diphyllobothrium Latum’ adı verilen parazit için herhangi bir balık türü gösteremediklerini belirten Uzm. Dr. Ergüney, her çiğ balıkta parazit olmayacağının da altını çizdi. Görülecek rahatsızlıkların kişiye ve balıkta bulunacak parazite göre değişiklik göstereceğini ifade eden Uzm. Dr. Ergüney, “‘Diphyllobothrium Latum’ paraziti çok nadir görülüyor. Bu parazit öncelikle bağırsağa yapışarak orada bulunan B12 vitamininin emilimine neden oluyor. B12 vitamini emilimi sonucu ise, yoğun bakım tedavisi gerektirecek kadar derin bir anemi görülüyor. Bu parazit bütün balıklarda görülebilir. Ancak istiridye, ıstakoz, midye gibi daha çok dip balıklarda rastlanıyor.” dedi.

Kaynak: İHA