'Çankırı Kaya Tuzu, Himalaya Tuzundan Daha Sağlıklı'

Çankırı'daki kaya tuzuna ilişkin araştırmalar yapan Prof. Dr. Hanım Halilova, bunun, en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu belirterek, "Himalaya tuzu oldukça meşhur ama yaptığımız araştırmada Himalaya tuzunda demirin fazla olduğunu gördük" dedi.

Halilova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaya tuzunun insan ve hayvan sağlığı için faydalı olduğunu söyledi.

Tuz mağaralarının insan sağlığı üzerindeki etkisinin ilk kez İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya'da fark edildiğini vurgulayan Halilova, "Almanya'da İkinci Dünya Savaşı yıllarında insanlar mağaraları kullanıyor. Tuz mağaralarında bir süre kalan insanların astım, bronşit gibi hastalıklarının büyük oranda düzeldiği gözleniyor. Daha sonra yapılan araştırmalarda tuzun iyi geldiği görülüyor" şeklinde konuştu.

Tuzda bulunan sodyum klorürün üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiğine dikkati çeken Halilova, "Kaya tuzunda sodyum klorür var. Bronşite sodyum klorür iyi geliyor, bronşları açıyor. Bu tuz astım-bronşit gibi hastalıkları tam olarak bitirmiyor ama rahatlatıyor. Uzun süre görünmüyor" ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Halilova, dünyanın birçok yerinde benzer örnekler bulunduğunu dile getirerek, Nahçıvan'da, Ukrayna'da ve Polonya'da benzer tuz mağaraları olduğunu anlattı.
Hititler'den kalan Tuz Mağarası'nı ilk kez 2006'da gördüğünü aktaran Halilova, mağarayı sağlık turizmine kazandırmak için araştırmalara başladığını vurguladı. Halilova, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mağarada bulunan kaya tuzunda arsenik ya da başka bir zararlı madde, ağır metaller var mı' diye baktık. Araştırmamız sonunda Çankırı kaya tuzunun en sağlıklı, en temiz tuz olduğunu gördük. Bu tuz, bembeyaz kristal gibi. Sodyum klorürü yüksek seviyede. Ağır metaller ve demir normal oranda, yani ne eksik ne de fazla. Bu veriler çok önemliydi. Bundan sonra da burayı sağlık turizmine kazandırmak için çalışmalar başladı.

"
- Himalaya tuzunda demir oranı fazla
Himalaya tuzunda demir oranının fazla olduğuna işaret eden Halilova, "Son dönemde Himalaya tuzu oldukça meşhur ama yaptığımız araştırmada Himalaya tuzunda demirin fazla olduğunu gördük. Bütün elementlerin azı da fazlası da zarar. Çankırı tuzunda demir ve elementler normal yani ne az ne de fazla. Çankırı tuzu Himalaya tuzundan daha sağlıklı" ifadesini kullandı.
Deniz tuzunun, açıkta olması nedeniyle kirlenme ihtimalinin bulunduğunun altını çizen Halilova, Çankırı tuzunun kapalı ortamda bulunması dolayısıyla daha sağlıklı olduğunu savundu.
Halilova, Türkiye'nin birçok şehrinde tuz odaları yapıldığını belirterek, "Birçok yerde tuz odaları yapılıyor ancak bazı insanlar ucuz tuz alıyor. Tuz odalarında ucuz tuza dikkat edilmeli. Bu işi doğru yapmak lazım. Bu millete güzel şeyler vermek lazım. Bu nedenle Çankırı Tuz Mağarası, doğal tedavi merkezi yapılsa çok güzel olur" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA