Burun Estetiğinde Yeni Trend 'Hafif Etli' Ya Da 'Kemerli'

Avrupa Yüz Plastik Cerrahisi Akademisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazıl Apaydın, burun estetiğinde 50 yıl önceki gibi "düdük burunların" değil, doğal, hafif kemerli ya da etli burunların moda olduğunu söyledi.

Amerikan Yüz Plastik Cerrahi Akademisi kadavra eğitmenleri arasında da yer alan Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'yi temsilen katıldığı yurt dışındaki estetik konulu toplantılarda farklı toplulukların burun yapılarını tartıştıklarını belirtti.

Plastik cerrahların katılımıyla New York'ta düzenlenen kongrede Uzak Doğu, Orta Doğu, Akdeniz toplumlarının burunları ile Afrika kökenlilerin burunlarının yuvarlak masa toplantılarıyla ele alındığını kaydeden Fazıl Apaydın, "Farklı gurupların farklı burun yapıları var. Etnik yapı burun yapısını da değiştiriyor" dedi.

Burun ameliyatlarında hastaların burnunu çok fazla küçültmediklerini, çok küçültülen burunlarla nefes almanın zorlaştığını anlatan ifade eden Prof. Dr. Apaydın, "50 yıl önceki gibi düdük burunlar peşinde değiliz. Hala İran'da ve bazı Arap ülkelerinde hastalar doktorları buna zorluyor ama bizim eğilimimiz daha doğal burunlar yapmak" dedi.

Burun ameliyatlarında estetik ve fonksiyonu bir arada düşündüklerini vurgulayan Fazıl Apaydın, doğallığı ön planda tuttuklarını, hatta hafif kemerli ve etli burunların da tercih edilebildiğini anlattı.
- Türkiye'de Orta Doğu ve Akdeniz burnu hakim
Türkiye'de Uzak Doğu ve zenci etkisi bulunmadığını ifade eden Prof. Apaydın, şu bilgileri verdi:
"Bizde Orta Doğu ve Akdeniz insanın burnu hakim. Türkiye'de burun konusundaki sorunların başında büyük burun geliyor. Biz büyük burunluyuz, burun sırtında kemere oldukça yaygın rastlanıyor ve burun ucu düşük oluyor. Batı bölgelerde yaşayanlarda Balkan etkileri daha fazla ve burun kökü alından başlayan hastalarla karşılaşıyoruz. İklim değişikliğine bağlı olarak cilt kalınlığı ve deri rengi de değişiyor."
Dünyada burun estetiği konusunda trendin melez güzellerden yana olduğunu, Jenniffer Lopez, Beyonce, Rihanna ve Lucy Liu gibi ünlülerin örnek alındığını vurgulayan Fazıl Apaydın, Türkiye'de ise Adriana Lima, Hülya Avşar ve Beren Saat burunlarının beğenildiğini aktardı.
Kaynak: AA