Bilinçsiz Tüketilen Antibiyotik Faydadan Çok Zarar Veriyor

Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, bilinçsiz bir şekilde tüketilen antibiyotiklerin faydadan çok zarar verdiğini vurguladı.

Bilinçsiz Tüketilen Antibiyotik Faydadan Çok Zarar Veriyor

Dünyada ve ülkemizde bilinçsiz kullanılan ilaç türlerinin başında antibiyotiğin geldiğini belirten Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımının çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini kaydetti.

Özellikle antibiyotiğin doğru kullanılmamasından kaynaklanan antibiyotiğin etkisini geçersiz kılan direnç gelişimi olduğunun altını çizen Taş, “Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte, 18 Kasım’ı yıllık ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak ilan etmiştir. Bu günün amacı antibiyotiklerin gelecekte de güvenle kullanılabilmesi için herkesin rolü ve yapabilecekleri katkılar konusunda bilgi vererek toplum üzerinde akılcı antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaktır.

Dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Uygun olmayan Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine bu da çoğu kez antibiyotiğe dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve bazı yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir” dedi.

Antibiyotiklerin virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmediğini aktaran Taş, “Antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, yaygın ve yanlış kullanıldığında ise antibiyotiğe karşı direnç gelişir. Hasta daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğini tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmamalıdır. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı unutulmamalıdır. Hekim önerisi ile reçete ile alınan antibiyotik enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve antibiyotik direncinin ortaya çıkma riskini azaltmak için doğru dozda, doğru şekilde ve reçeteye uygun zaman aralıklarında alınarak uygun biçimde kullanılmalıdır. Hastalarımız kendilerini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir. Artmış veya reçetesiz alınmış antibiyotikler yerine her zaman doktorun önerdiği reçeteli antibiyotikleri kullanılmalıdır. Birçok hastalığa karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA