Ayrılık isteyen Kürt partisi: Bize belge verilmedi

'Ayrı devlet isteyen' 'Kürdistan Özgürlük Partisi' için İçişleri Bakanlığı'na kuruluş başvurusu yapıldı. Ancak partiye evrak verilmedi.

Ayrılık isteyen Kürt partisi: Bize belge verilmedi
"Kürdistan Özgürlük Partisi" için İçişleri Bakanlığına kuruluş başvurusu yapıldı. Partinin genel başkanı olması beklenen Mustafa Özçelik, başvuruya rağmen kendilerine gerekli evrakların verilmediğini söyledi.

Özçelik, partinin kuruluş dilekçesini vermek için geldiği Bakanlık önünde basın açıklaması yaptı.

Partilerinin kuruluşuyla ilgili İçişleri Bakanlığına başvurduklarını belirten Özçelik, "Kanuna göre normal koşullarda resmi dokümanlar teslim edildikten sonra bir 'alındı' belgesi verilmesi gerekiyor. Bize o belgeyi vermediler" dedi.

BİZ İNCELİYORUZ


Kendilerine "Biz inceliyoruz, gidin, size daha sonra haber vereceğiz" denildiğini ileri süren Özçelik, Bakanlığın bu konuyla ilgili herhangi bir belgeyi inceleme yetkisinin bulunmadığını söyledi.

BELGE VERİLMEZSE DAVA AÇARIZ

"İçişleri Bakanlığı evrakları alıp Cumhuriyet Başsavcılığına iletmekle yükümlüdür" diyen Özçelik, "alındı" belgesinin kendilerine verilmemesi durumunda adli yollara başvuracaklarını kaydetti.

KÜRTLER DEVLETMELİ DEMİŞTİ

'Partiya Azadiya Kürdistan' adıyla kurulmak istenen parti ilk ayrılıkçı parti. Genel Başkanlığını Mustafa Özçelik'in yapacağı bağımsızlık yanlısı PAK'ta, Vahit Aba ve Mehmet Salih Özgökçe gibi isimler kurucular arasında.

PAK kurucuları içinde yer alan Aba, yeni parti için "Kürtlerin devletleşmesi gerekiyor. Partinin kuruluş programına da bunu koyduk. Ayrı özelliklerimizden biri bu. Devletleşme hakkını en fazla ön plana çıkartıyoruz. Diğer özgür ulusların sahip olduğu bütün haklara sahip olmalıyız. Mücadele yol yöntem ve açısından da sivil ittatsizliği önümüze koyduk. Parti programının başlangıcında 'Kürdistan hemen şimdi' ifadesi yer alıyor" demişti.

ŞAHİN: BÖYLE BİR PARTİ MÜMKÜN DEĞİL

'Ayrılıkçı parti kurma' girişimi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e de sorulmuştu. Şahin, "Hemen dikkatimi çeken, 'Genel Merkez Diyarbakır olacak' diyorlar. Bir defa Siyasi Partiler Kanunu'na göre genel merkez Ankara'da olur" demişti.

Şahin, şöyle devam etmişti: Eğer siz Türkiye Cumhuriyeti içinde başka bir yapı oluşturmayı planlıyorsunuz böyle bir parti mümkün değil. Siyasi Partiler Kanunu'na aykırıdır. Kurulmasına izin verilmez, kurulsa bile Anayasa mahkemesine götürülür.