Prematüre Günü'ne Mor Pastalı Kutlama

Uzmanlar, ülkemizde her 10 bebekten birisinin erken doğduğunu ve bebek ölümleri arasında birinci sırada yer alan prematüre doğanlarla ilgili önlem alınmadığı takdirde, bu bebeklerin ölmeye devam edeceklerini belirtiyor.


Bu bebeklere farkındalık oluşturmak amacıyla Çukurova Neonatoloji (Yenidoğan) Derneği’nin 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ne denk getirerek düzenlediği etkinlik Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hipokrat Konferans Salonu’nda yapıldı

ÇÜ Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji uzmanlarının ev sahipliği yaptığı etkinliğe, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay konuk konuşmacı olarak katıldı.

ÖNLEM ALINMAZSA ÖLECEK YA DA SAKAT KALACAKLAR
Türkiye’de her 10 bebekten birinin erken doğduğunu söyleyen Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, “Prematürelik, çok önemli bir sağlık sorunudur. Fark edelim, fark ettirelim. Ülkemizde halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer alıyor. Bu nedenle konu çok önemli ve eğer yeterli önlem alınmaz, yeterli sayıda yenidoğan uzmanı hekim ve hemşire yetiştirilmezse ve yeterli teknolojik yatırım yapılmazsa bu bebekler ölmeye veya sakat kalmaya devam edecekler” dedi.

EN BÜYÜK DAHİ ALBERT EINSTEIN DE PREMATÜREYDİ
Her yıl 17 Kasım’ın, Dünya Prematüre günü olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Kültürsay, “Bildiğimiz en önemli fizik kurallarını bulan en büyük dahi Albert Einstein erken doğmuştu. Küçük yapısı, uzun süre yaşıtlarından geri kalan gelişmesi ve konuşmasındaki gecikme aslında buna bağlıydı. Yine Darwin ve Newton, ünlü İngiltere Başbakanı Churchill, dünyaca ünlü balerin Anna Pavlova, meşhur yazar Mark Twain prematüre doğan ünlülerden bazıları. Prematüre doğsa da dünyayı etkileyecek gücü olan bu bebekleri yaşama kazandırmak bu yüzden çok önemli" diye konuştu.

YENİDOĞAN UZMANI VE DENEYİMLİ HEMŞİREYE İHTİYAÇ VAR
Prematüre bebeklerin doğumdan itibaren çok sıkıntılar yaşadıklarını ve yaşama en iyi merkezlerde doğurtularak başlamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kültürsay, "Bugünkü gelişmeler sayesinde 500 gramdan büyük bebeklerin yaşayabilmeleri için mücadele etme şansımız var ancak sadece kuvöz denilen özel bakım yatakları ve solunum cihazları da yeterli değil. İdeal koşullarda yoğun bakımdaki her prematüre için bir deneyimli hemşire ihtiyacı var. Bu bebeklere bakan hekimler de özel eğitimli yenidoğan uzmanları olmalı ve hatta kalp, akciğer, bağırsak, beyin, göz, kulak gibi önemli organ hasarlarının önlenmesi için çeşitli uzmanlık alanlarından doktorlar da ekip içinde yer alarak bebeğin tedavisine destek olmalı. Ülkemizde çok az sayıda yenidoğan uzmanı var. Sağlık Bakanlığı tarafından üniversite ve eğitim araştırma hastanelerine yenidoğan uzmanı yetiştirmek üzere acilen kadro açılması gerekli. Şu anda en acil sorun yenidoğan uzmanı ve hemşiresi sayısının ihtiyacın çok altında kalması" dedi.

Prematüre doğan çocuklar ve ailelerinin de katıldığı etkinlik, Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hande Gülcan’ın hazırladığı, prematürelerin simgesi olarak kabul edilen mor renkteki pastanın kesilmesinin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA