'Organ Bağışında En Büyük Sıkıntı Aile Rızası'

Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, organ bağışının az olmasındaki en önemli nedenin aile rızası olduğunu söyledi.

Kazak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 30 bine yakın organ ve doku bekleyen hastanın bulunduğunu anlattı.
Sağlık Bakanlığının organ naklini artırmak için son yıllarda çok büyük çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Kazak, bakanlığın uçaklarıyla helikopterleriyle hava ambulanslarıyla, gece gündüz organ nakli ekipleriyle çalıştığını dile getirdi.
Kazak, Türkiye'de 100 beyin ölümünden 22'sinin ailelerinin organların kullanılmasına izin verildiğini belirterek, İspanya ve ABD gibi ülkelerde bu oranın yüzde 90'ı bulduğunu söyledi.

- "En büyük sıkıntı, aile rızası"
Bu oranın düşük olmasının sosyal, kültürel ve dini nedenlere dayandığını ifade eden Kazak, vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesinin olduğunu kaydetti.

Kazak, 18 yaşını bitiren ve akli dengesi yerinde olan her kişinin organ bağışında bulunabileceğini vurgulayarak, kişinin organlarının tamamını bağışladığı gibi bir kısmını da bağışlayabileceğini söyledi.

Organlarını bağışlayanların, bu durumu ailelerine anlatarak rıza istemeleri gerektiğine dikkati çeken Kazak, "Türkiye'de organ bağışı oranının az olmasındaki en büyük sıkıntı, aile rızası. Bakanlığımız din adamlarına, basına, pek çok kamu kurumuna çeşitli vesilelerle bu bilgileri vermekte" dedi.

Kaynak: AA