''mal Varlığına Karşı İşlenen Suçlar''Semineri

Türkiye Adalet Akademisi tarafından ceza mahkemesi hakimleri ve cumhuriyet savcılarına ''Mal varlığına Karşı Suçlar'' konulu meslek içi seminer düzenlendi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, bir oteldeki seminerin açılışında, Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Türk Ceza Kanunu kapsamında sonuçlandırılan soruşturmalara bakıldığında yüzde 27,1 ile mal varlığına karşı işlenen suçların birinci sırada yer aldığını söyledi.

Mal varlığına karşı işlenen suçlar içinde yüzde 39,5'lik oranla hırsızlığın ilk sırada yer aldığını anlatan Yeldan, ''Adana'ya bakıldığında ise geçen yıl gelen 80 bin 435 dosyadan 24 bin 295'i, bu yıl da 12 Kasım itibariyle 70 bin 500 dosyadan 21 bin 140'ı mal varlığına karşı işlenen suçlardan oluşmuştur. Her iki yılda da Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmiştir. Bu suçlar arasında da en çok nitelikli hırsızlık gerçekleşirken, sırasıyla mala zarar verme, dolandırıcılık ve yağma suçları birbirini takip etmiştir'' diye konuştu.

Yeldan, rakamlar baz alındığında aydınlatılan olayın yüzde 30 civarında gerçekleştiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
''Başsavcılığımız Zaman aşımı Bürosu'nun verilerine göre derdest halde bulunan faili meçhul soruşturma evrakı sayısı 81 bin 497 iken bu dosyaların 56 bin 959'u, yani toplam dosya sayısının yüzde 69.8'i hırsızlık suçu olduğu tespit edilmiştir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, denetimli serbestlik uygulamaları, erteleme müessesesi ve para cezalarının infazında denetimli serbestlik uygulamaları, kesinleşen mahkumiyet hükümlerinin caydırıcı şekilde uygulanmasını zayıflatmıştır.''
Yeldan, Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliğin yerinde uygulandığını savunarak şunları kaydetti:
''Değişikliğin ardından Adana Asliye Ceza Mahkemesi, düğün günü fotoğraf çektirmek için gelin arabasından inen gelin ve damadın tüm takılarını çalan ve en mutlu günlerini zehir eden hırsızlar hakkında örnek bir karar vererek 5 yıl hapse mahkum etmiştir. Bununla birlikte 5 ay içinde Adana'da 7 gelin arabasından altın ve çantalar çalınmış, bazılarının faili yakalanmış, bazılarının failleri ise henüz yakalanamamıştır. Mağduriyetin en uç noktasını yaşayan, en mutlu günlerini hırsızlık şoku altında geçiren gelin ve damadın düştüğü durum hepinizin malumudur. Alınan tedbirler arasında ise Cumhuriyet Başsavcılığımızca, soruşturmaların daha hızlı yürümesini sağlayacak 'Soruşturma Kontrol Formu' uygulamaya konulmuş, Emniyet Müdürlüğümüz de cezaların arttırılmasının ardından, bu suçlardan daha önce ceza almış, dosyası bulunan veya yakınlarında bu tür insanlar olan vatandaşlara cezaların artırıldığını vurgulamak ve caydırıcılığı sağlamak için hazırladığı 4 bin uyarı mektubu dağıtmıştır.''
Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Mustafa Artuç, farklı konularda yurdun farklı yerlerinde düzenlenen seminerler ve Türkiye Adalet Akademisi'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
HSYK üyesi Turgay Ateş seçimlerin ardından göreve gelen kurul üyelerinin, yerinde uygulamalarla hakim ve savcıların sorunlarına çözümler üretmek için çalışmalar yürüteceğini belirterek, seminerin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Farklı illerden 100 hakim ve savcının katıldığı seminer 3 gün sürecek.
Kaynak: AA