Başbakan Davutoğlu Filipinler'de konuştu...

Başbakan Ahmet Davutoğlu Filipinler Dışişleri Bakanlığı'nda verdiği konferansta konuşma yaptı.

Başbakan Davutoğlu Filipinler'de konuştu...
"Bugün de Türkiye AB'ye aday bir ülke. Hristiyanlık açısında da önemli bir ülkeyiz. Dini çoğulculuk söz konusu. Bize bütün bunlar kültürel anlamda karakter sağlamakta. Bütün bunlarla birlikte global konularda rol alma özgüveni içerisindeyiz" diyen Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ileriki yılda G-20'ye başkanlık edeceğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu konuşmasından satır başları:

Ekonomik durgunluk daha düşük bir oranda sürdüğü söz konusu. Ekonomik kriz 2007'de başladı. Bir çok bölgede kendini bir kriz olarak gösterdi. Ekonomik ve siyasi krizlerden dolayı bakacak olaursak yeni bir strateji geliştirmek zorundayız. Buradaki başlıca parametre jeopolitik açıdan bakmaktır. Biz birçok yerin coğrafik parcasıyız ve buna göre davranmalıyız.

Derin ilişkiler söz konusu, yeni yollar bulmak durumunda kaldık. Çevremizdeki ülkelere döndük ve ihracaatımız yüzde 8'den 38'e yükseldi. Gerçekleşen ekonomik başarılarımızdan biridir. Bu prensipleri yakın şekilde takip etmek durumunda kaldık.

'2009'DAN BU YANA BİRÇOK ELÇİLİK AÇTIK'


İkincisi olarak ta sktif dış politikadır. IŞİD teröründen kaçanların Türkiye'ye gelmesi değişik gruplardan gelenlerin Türkiye'de yaşaması söz konusu oldu. Türkiye bu anlamada aktif bir ülkedir. Son 5 yıl içeriinde 2009'dan bu yana birçok elçilik açtık. Bu açıdan çok etkinb şekilde çalışan yatırımcılarımız söz konusu. 2007'de ETÜPYO'da bir şirketimiz söz konusu ve şimdi 3,5 milyar dolarlık bir işimiz söz konusu. THY şimdi Afrika'daki en büyük hava yolu. Bugünde toplantıya gelmeden önce açılan bir okulu ziyaret ettik.

Olaylara tek taraflı bakılmamalı. Bütün medeniyetle ilgili olarak gerçkeleştirilecek kitaplar bu şekilde bakılmalı. Buradaki kültürel miras beni etkilemişti. Dışişleri bakanlığı olarak baktıüımda önceki görevimdeyken buranın farklı bir yer olduğunu her zmana söylerim. Bölge ülkelerinde Filipinliler'le stratejik anlamında önemli adımlar atmaktayız.

DAVUTOĞLU HEDEFLERİNİ SIRALADI


Ekonomimiz 2000'den bu yana 4 kat arttı. 2 trilyon dolarlık bir hasılatla iyi bir yere girebilmek bize iyi ilşkiler oluşturmak gibi siyasi ve ekonomik boyuta getirmesi söz konusu. Türkiye'nİn bütün tarihinde burası ile yakın ilişkileri olduğunu görüyoruz. Bugün de Türkiye AB'ye aday bir ülke. Hristiyanlık açısında da önemli bir ülkeyiz. Dini çoğulculuk söz konusu. bize bütün bunlar kültürel anlamda karakter sağlamakta. Bütün bunlarla birlikte global konularda rol alma özgüveni içerisindeyiz. Türkiye ileriki yılda G-20'ye başkanlık edecek. G-20'de olmayan ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmek hedeflerimiz arasında. bu çercevede ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerle aramızı geliştirmek söz konusu olacak. Küresel kültür açısından ben 5 yıl önce Malezya'da ifade ettiğim gibi dünyadaki siyasinin barışçıl olma konusunda Türkiye çabalamaya devam edecek.