Mersin Gümrüğü'ndeki Kaçak Kırmızı Et Operasyonu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İçel Gümrüğü'nde düzenlenen kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili, "Depoda bulunan ve el konulan 140 ton etin piyasaya sürülebilmesi için öncelikle hijyen noktasında tahlil edilmesi ve sağlığa en ufak aykırı bir hususun olup olmadığının tespiti yapılması gerekiyor. Ayrıca özel bir durum helal kesilip kesilmediğinin de tespit edilmesi gerekiyor, eğer helal olmadığı noktasında bir bulgumuz olursa bu etler kesinlikle piyasaya verilmeyecek ve imha edilecek" dedi.

AK Parti Altınordu 1'inci İlçe Kongresi'ne katılmak üzere Ordu'ya gelen Bakan Canikli, kongrenin yapılacağı otelde gazetecilerin İçel Gümrüğü'nde düzenlenen kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili sorularını yanıtladı.
Canikli, burada yaptığı açıklamada, operasyonun ardından bu tür meydana gelmesi muhtemel olaylarla ilgili gümrük kapılarında genel bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Söz konusu kaçakçılık olayına ilişkin bir kişinin tutuklandığını, diğer kişilerin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını ifade eden Canikli, şöyle devam etti:
"Bizim soruşturmamız genişletilerek devam ediyor. Özellikle benzer durumda olan ve aynı yöntemi kullanarak farklı eşyalar için kaçakçılık yapılma olayı söz konusu olabilir mi diye onunla ilgili çalışmaları yaptık ve şu an uygulamada. Birçok kalemde antrepol sayımları yapılıyor. Başka yöntemler de uygulanıyor ama açıklamam doğru olmaz. O denetimin sağlıklı yürümesine zarar verebilir düşüncesiyle bazı bilgileri paylaşma imkanımız yok ama şunu yapmaya çalışıyoruz. Hem tüm gümrük kapılarımızdan hızlı, kaliteli hizmetin verilmesi ama aynı zamanda güvenli gümrük kapıları oluşturulması. Kapılarımız 2003 yılından bu yana ıslah edilmeye çalışıldı, çok büyük de mesafe alındı ama bu uzun süreli bir mücadele. Biz de inşallah bunu geliştirerek daha ileri noktaya götüreceğiz."
- "Türkiye sentetik uyuşturucu noktasında hedef ülke konumunda"
Bakan Canikli, Türkiye'nin sentetik uyuşturucu noktasında hedef ülke konumunda yer aldığını vurgulayarak, "Özellikle Afganistan ve oralardan gelen eroin açısından batıya giden geçiş noktası. Çok canlı ve hareketli bir coğrafyamız var. Dolaysıyla çok uzun sınırlarımız var. Bunlarla başta uyuşturucu ticareti olmak üzere mücadele etmek durumundayız. Tabii ayak üstü tüm çalışmaları anlatmak mümkün değil ancak bu hedefi de kabul edilebilir, makul bir seviyeye düşürmemiz gerekiyor" diye konuştu.

- Depoda el konulan 140 ton kırmızı et
Operasyonun ardından depoda bulunan 140 ton kırmızı ete el konulduğunu anımsatan Canikli, zaman zaman bu etlerin ne olacağıyla ilgili sorularla karşılaştıklarını dile getirdi.
Söz konusu etin piyasaya sürebilmesi için bazı denetimlerden geçirilmesi gerektiğini belirten Bakan Cankli, "Depoda bulunan ve el konulan 140 ton etin piyasaya sürülebilmesi için öncelikle hijyen noktasında tahlil edilmesi ve sağlığa en ufak aykırı bir hususun olup olmadığının tespiti yapılması gerekiyor. Ayrıca özel bir durum helal kesilip kesilmediğinin de tespit edilmesi gerekiyor, eğer helal olmadığı noktasında bir bulgumuz olursa bu etler kesinlikle piyasaya verilmeyecek ve imha edilecek. Buna açıklık getirmiş olalım" ifadelerini kullandı.
Bakan Canikli, kaçak etlerin nerelere gittiğinin belirlenmesi noktasında da çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA