Ricciardone: Ortadoğu'da istikrarın şartı Türkiye ile İsrail'de saklı

ABD eski Ankara Büyükelçisi Ricciardone, son günlerde yaşanan gerilimi, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözüne atıfta bulunarak tarif etti ve ekledi: Ortadoğu'da istikrarın şartı Türkiye ile İsrail'de saklı

Ricciardone: Ortadoğu'da istikrarın şartı Türkiye ile İsrail'de saklı
ABD ve Türkiye ilişkileri, Suriye ve IŞİD krizi nedeniyle gerildi. Amerika'nın eski Ankara Büyükelçileri Francis Ricciardone ve Robert Pearson, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde, "Atatürk'ün Türk-Amerikan ilişkilerindeki mirası" konulu panele katıldı. Burada önemli açıklamalar yapan Ricciardone, 2 ülke arasındaki ilişkilerin son dönemde türbülansa girmesine rağmen ilişkilerin sağlamlığından şüphe etmediğine dikkat çekti.

DOSTLUK İÇİN TEST
Türkiye'de 3 yıl süren ABD Büyükelçiliği görevinden geçen yaz emekli olan Ricciardone, yaşanan gerginlikleri tarif etmek için Atatürk'ün ünlü "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüne atıfta bulundu. Atatürk'ün tarihi sözünü Türkçe olarak söyleyen Ricciardone, "Tamam, şu an hem anavatan hem de dünya sulhu için stresli zamanlar. Bu zamanlar, yurtta stres cihanda stres zamanları. Ve bana öyle geliyor ki, stresli zamanlar, dostluk ve ortaklıklar için gerçek bir test zamanıdır" ifadesini kullandı.

'ABD OLARAK ÖNEMSİYORUZ'

Ricciardone, "Türkiye ile İsrail'in ilişkilerine ABD'nin yaklaşımının nasıl olduğu" yönündeki soruya ise kritik bir cevap verdi: "ABD olarak bunu gerçekten önemsiyoruz. Türkiye ve İsrail, işbirliği için ortak nokta buluncaya kadar Ortadoğu'nun istikrar içerisinde olduğunu düşünmek imkansız."

İLİŞKİLER GÜÇLENİYOR

Rıccıardone, bir soru üzerine, Suriye'ye yabancı savaşçıların geçişinin Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri "zehirlediği" fikrine katılmadığını ifade etti. "Zehirleme" kelimesinin doğru olmadığını söyleyen Ricciardone, "Yabancı savaşçıların geçişi ilişkileri güçleştiriyor, bunda şüpheye yer yok. Bu hem Türkiye'nin hem bizim mücadele etmekte zorlandığımız çok güç bir problem" dedi.